r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Baalen zet geen roze bril op in Brussel

maandag 13 oktober 2008, 16:13

DEN HAAG (ANP) - VVD'er Hans van Baalen gaat niet naar Brussel om Europeaan te worden maar om Nederlander te blijven, zegt hij. ,,Ik ga niet het Europees Parlement in om tegen Nederland te zeggen hoe goed Brussel is. Het gaat erom problemen aan te pakken, zonder roze bril op.''

Die hebben mensen volgens hem vaak op als zij te lang in Brussel zitten. Het liberale Tweede Kamerlid is heel blij dat hij door zijn partijleden is aangewezen om de Europese lijst aan te voeren voor de VVD. Van Baalen noemt zich een Europragmaticus of Eurorealist. ,,Ik ben niet sceptisch maar vind wel dat Europa zich tot de dingen moet beperken die er toe doen zoals veiligheid, vrijheid, financiën en immigratie. Obesitas en kromme bananen horen daar niet bij.''

De VVD'er begon maandag na zijn verkiezing maar gelijk aan de EU-campagne, die hij tot zijn beëdiging in Brussel volgend jaar zomer als Kamerlid zal voeren.Het CDA noemt hij een partij van de ditjes en de datjes, die van alles vindt en toch ook weer niet. De PvdA weet het allemaal nog niet en van de PVV en Verdonk valt niet veel te verwachten want die zien Europa als de grootste bedreiging, aldus de liberaal.

Overstap

De overstap tussen Den Haag en Brussel vindt hij een logische. Het is in zijn ogen een goede zaak als ervaren Kamerleden hun kennis in Brussel inzetten maar ook als Europarlementariërs in het nationale parlement komen. Zo zullen de volksvertegenwoordigers op de diverse niveaus beter met elkaar samenwerken.

Van Baalen gaat ervan uit dat het Verdrag van Lissabon het archief ingaat, want hij denkt niet dat Ierland in een tweede referendum alsnog ja zegt. Goede onderdelen uit het nieuwe verdrag kan Brussel toch invoeren en voor de rest geldt nog het oude Verdrag van Nice, aldus Van Baalen.

Delen

Terug naar boven