r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

FIFA-voorzitter Blatter: "Nationale identiteit gaat verloren"

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op dinsdag 7 oktober 2008.

FIFA-voorzitter Joseph Blatter bezocht op maandag het Europees Parlement om te discussiëren over zijn omstreden 6+5 regel, die een beperking van het aantal buitenlandse spelers in het internationale voetbal voorstaat. Volgens de Europese Parlementsleden is dit echter in strijd met het vrije verkeer van personen.

De Zwitser Joseph (Sepp) Blatter (72) werd FIFA-voorzitter in 1998, nadat hij al in 1975 toetrad tot de internationale voetbalorganisatie. Middels zijn 6+5 voorstel moet het aantal buitenlandse spelers dat aan de aftrap verschijnt worden beperkt tot 5 om de 'lokale identiteit' van clubs te beschermen en de opleiding van jonge spelers te garanderen.

EP wil geen discriminatie van spelers

De EP-leden van de cultuurcommissie menen dat het voorstel van Blatter ingaat tegen het EU-recht. Ze geven daarom de voorkeur aan een home-grown players regel zoals voorgesteld door de Europese voetbalbond UEFA, dat voorziet in een minimum aantal lokaal opgeleide spelers.

In mei verwierp het EP de 6+5 regel door het aannemen van een verslag van het Griekse Parlementslid Manolis Mavrommatis (Europese Volkspartij). Mavrommatis riep de lidstaten en de sportbonden op geen regels in te voeren die leiden tot discriminatie op grond van nationaliteit.

"Nationale identiteit raakt verloren"

Blatter gaf op maandag niettemin aan dat de beste voetballers vanwege een gebrek aan nationale beperkingen "nu allemaal in de grootste en rijkste competities spelen, bij de grootste clubs. Deze hebben 30 goede spelers tot hun beschikking, terwijl er slechts 11 kunnen spelen. De andere 19 spelen spelen dus niet en zijn niet beschikbaar voor andere teams. Dit is moreel verwerpelijk, het veroorzaakt een toenemende ongelijkheid."

Blatter gaf ook aan dat "de nationale identiteit van clubs verloren gaat. Sommige teams spelen met 11 verschillende nationaliteiten, waaronder geen enkele speler uit het land van de club. Bayern München schijnt 5 tolken in hun kleedkamer te gebruiken. Wij vragen dan ook om sport autonomie te verlenen om dit tegen te gaan."

"Dingen kunnen veranderen als we echt willen"

Blatter vertelde de Parlementsleden dat "sport niet alleen een economische activiteit is; het gaat vooral om cultuur. Meer dan een miljard mensen zijn direct of indirect gebonden aan het profvoetbal. We willen niet in tegenspraak komen met het EU-recht, met het vrije verkeer van personen, maar dingen kunnen veranderden als we het echt willen."

Blatter benadrukte dat "het niet alleen om voetbal gaat. De hele sportwereld steunt ons, met inbegrip van de voetballers."

Bezorgdheid over jonge spelers

Blatter ziet de voorgestelde home-grown players regel als "een tegenstrijdigheid wat betreft de bescherming van jonge spelers, omdat teams dan jonge buitenlandse spelers op nog jongere leeftijd zullen gaan aantrekken."

Het Belgische Parlementslid Ivo Belet (Europese Volkspartij) stelde een rapport op over de toekomst van het profvoetbal: "We zijn het 100% eens met de doelstellingen van de FIFA. We moeten echter realistisch zijn; de 6+5 regel is in strijd met de Europese wetgeving. De home-grown players regel is volgens ons een stap op weg naar een definitieve oplossing."

Racisme en buitenlandse investeerders

Verschillende EP-leden toonden zich verder bezorgd over de toename van racisme in het voetbal, waarbij enkele afgevaardigden de FIFA-voorzitter vroegen om het afnemen van punten in het geval van misdragingen van supporters.

Belet benadrukte dat het EP en de FIFA "dezelfde bezorgdheid delen, zoals ook de overname van clubs door buitenlandse investeerders." Een voorbeeld hiervan is het Engelse Manchester City dat onlangs werd overgenomen door een rijke sjeik die bereid is miljoenen euro's te investeren om het beste team dat mogelijk is neer te zetten.

Blatter toonde zich ontzet over deze ontwikkelingen en melde in een persconferentie later op de dag dat " clubs moeten worden gefinancierd uit dezelfde regio of op zijn minst hetzelfde land." Ondanks de zorgen die werden getoond, toonde Blatter zich optimistisch door te zeggen: "We hebben hoop en passie in deze wereld nodig; sport geeft ons beide."

Bekijk een exclusief interview met Joseph Blatter op EuroparlTV door te klikken op de eerste link!

REF.: 20081006STO38774


Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven