r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'EU heeft veel meer ambtenaren'

maandag 11 augustus 2008, 0:46

BRUSSEL (ANP) - Voor de Europese Unie werken veel meer ambtenaren dan de Europese Commissie altijd heeft gezegd. Het zijn er geen 23.000 maar zeven keer zo veel: 170.000. Dat stelt de eurosceptische Britse denktank Open Europe maandag.

Open Europe telde niet alleen de ambtenaren die direct voor de Europese Commisie (het dagelijks bestuur van de EU) in Brussel werken, maar ook de mensen die werken bij de ongeveer dertig EU-agentschappen in heel Europa en de werknemers bij de EU-vertegenwoordigingen in de 27 lidstaten van de unie. Ook de werknemers van instellingen als het Europees Parlement en de Europese Rekenkamer zijn nu meegeteld.

Volgens Open Europe is de Commissie altijd zeer schimmig en geheimzinnig over het precieze aantal werknemers, uit angst voor kritiek. ,,Deze mensen zijn niet verkozen en kunnen niet ter verantwoording worden geroepen door burgers'', aldus Nick Cosgrove van Open Europe. Het grote aantal ambtenaren is volgens hem een teken voor de grote invloed van de EU op het dagelijks leven van de ongeveer 500 miljoen EU-burgers.

Terug naar boven