r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vernietigend EU-rapport over Bulgarije

woensdag 23 juli 2008, 23:00

BRUSSEL (ANP) - Corruptie en misdaad tieren welig in Bulgarije, zo blijkt uit een vernietigend rapport van de Europese Commmissie woensdag. De verdeling van miljarden euro's aan EU-subsidies vertoont ernstige mankementen. De Europese Commissie blokkeert daarom formeel rond 500 miljoen euro aan betalingen. Het overboeken daarvan was recent al voorlopig opgeschort.

Het rapport is volgens ingewijden het meest vernietigende dat de EU ooit over een lidstaat heeft uitgebracht. Brussel doet een dringend beroep op de Bulgaarse autoriteiten om de problemen eindelijk echt aan te pakken. De administratie, justitie en rechtbanken moeten snel verbeteren.

"Het wetboek van strafrecht is verouderd. Belangrijke zaken worden uitgesteld door kleine procedurele dingen. Crimineel verkregen geld wordt zelden in beslaggenomen'', zei een woordvoerder van voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) noemt de resultaten teleurstellend en zorgwekkend en vindt dat consequenties nodig zijn. ,,De verdenkingen van corruptie en fraude met EU-fondsen tonen aan dat Bulgarije nog niet om kan gaan met de Europese geldstromen.'' Nederland zal in september in de Europese Raad pleiten voor maatregelen. Nederland zal Bulgarije wel blijven ondersteunen met de noodzakelijke hervormingen, aldus Timmermans.

De Bulgaarse premier Sergei Stanisjev zei tegen het Franse persbureau AFP dat zijn regering al verbeteringen had aangebracht. Volgens hem komt het kritische rapport vooral door "moeilijke communicatie met sommige delen van de Europese Commissie'' en door "de hooghartige houding van sommige lage en middelhoge bestuurders en hun onderschatting van de rol van de Europese Commissie.''

Bulgarije en Roemenië kwamen op 1 januari 2007 bij de EU, hoewel velen waarschuwden dat de landen nog niet klaar waren. VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis-Plasschaert stemde tegen hun toetreding. "Vooral Bulgarije was voor geen centimeter klaar. Je zag van mijlenver aankomen dat er problemen zouden komen'', zei ze woensdag. "De EU heeft zakelijke criteria omgebogen voor emotie en politieke motieven.''

De VVD'ster heeft niet het gevoel dat de EU van de problemen in Bulgarije leert. De EU werkt nu aan toetreding van Turkije, Kroatië en Macedonië. Alle Balkan-landen en ook Oekraïne en Moldavië mogen op den duur aansluiten.

Terug naar boven