r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

"Niet wij en zij, maar jij en ik": duizenden mensen vieren culturele verscheidenheid op 9 mei

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) , gepubliceerd op donderdag 8 mei 2008.

In iedere EU-lidstaat organiseren de vertegenwoordigingen van de Europese Commissie en de EUROPE DIRECT-informatiecentra op 9 mei meer dan 500 evenementen om de Dag van Europa te vieren. Het centrale thema is dit jaar de interculturele dialoog. Deze evenementen bieden duizenden mensen de gelegenheid de vele gezichten van de EU beter te leren kennen.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Margot Wallström zei er het volgende over: "De Dag van Europa geeft de EU-instellingen de kans hun menselijke gezicht te laten zien en laat het publiek zien dat Europa draait om mensen, niet alleen om instellingen of wetgeving."

Het thema eenheid en verscheidenheid

Dit jaar voor de 22ste keer vieren duizenden mensen overal in de Europese Unie op 9 mei de Dag van Europa: zij staan stil bij het feit dat Europa nu meer vrede, democratie en eenheid kent.

Deze datum is belangrijk, omdat op 9 mei 1950 de toenmalige Minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk, Robert Schuman, een verklaring heeft afgelegd die bekend staat als de Schuman-verklaring. Daarin zette hij zijn visie uiteen over een verenigd Europa en voor de instellingen die nodig waren om dat te doen functioneren.

De evenementen die dit jaar op 9 mei plaatsvinden, maken deel uit van het Europees Jaar van de interculturele dialoog , met als thema: "Niet wij en zij, maar jij en ik". Alles draait om de vele aspecten van de rijke culturele mix van Europa en om het stimuleren van een dialoog tussen mensen uit verschillende culturen die in Europa wonen.

Keuze uit meer dan 500 evenementen

De evenementen variëren van concerten tot wedstrijden, van openluchtfestivals tot filmvertoningen, en van debatten tot rondetafeldiscussies met politici. De bureaus van de Europese Commissie en de EUROPE DIRECT-informatiecentra organiseren meer dan 500 evenementen.

In 2007 hebben honderdduizenden mensen aan de viering meegedaan. En voor dit jaar is er een nog voller en gevarieerder programma.

Enkele van de hoogtepunten zijn:

Griekenland – een openluchtconcert op het Syntagmaplein rond het thema klimaatverandering en het milieu, met optredens van internationale en Griekse zangers en musici.

Duitsland – een internationale conferentie over Joodse muziek als drijvende kracht achter integratie in Europa.

Spanje – het festival "Madrid in Dans".

Polen – een straatparade voor de Dag van Europa in Warschau.

Malta – middelbare scholieren leren gerechten uit verschillende Europese en niet-Europese landen bereiden.

Meer informatie

Er is een grote hoeveelheid informatie online om u zo goed mogelijk op de hoogte te stellen van de evenementen in uw land:

alle informatie over het Europees Jaar van de interculturele dialoog


Meer over...

Delen

Ook redacteur worden van deze site?

Bekijk onze stagevacature

Terug naar boven