r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eiland tiengemeten terug naar de natuur

Met dank overgenomen van Vereniging Natuurmonumenten, gepubliceerd op donderdag 10 mei 2007.

 

Het is druk vandaag op Tiengemeten. Cameraploegen en persfotografen zwermen uit over het doorgaans zo stille eiland in het Haringvliet. Een lange feeststoet van genodigden wandelt vanaf de Groote Haven langs de oude huisjes, begeleid door de weemoedige klanken van een horlepieporkestje. Gerda Verburg, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, gaat voorop.

 

 

Trots

"Ik ben trots op dit eiland, Nederland kan trots zijn op dit eiland", zegt Verburg in haar openingsspeech tot de aanwezigen. "Tiengemeten ligt niet meer dan 20 kilometer onder de rook van Rotterdam. Een krap half uurtje verderop bepalen geronk, uitlaatgassen, files en drukte het gejaagde leven. Kunt u zich dat voorstellen terwijl u hier staat? Er zijn plannen geweest om hier een vliegveld te maken, een kerncentrale of een baggerstort. Voor miljoenen mensen in de zuidelijke Randstad is Tiengemeten nu het mooiste stukje van hun achtertuin. Groen maakt mensen niet alleen gelukkiger, maar Nederland wordt er ook aantrekkelijker door, om te wonen en om te werken. Dat is goed voor de concurrentiepositie van ons land. We worden niet alleen blijer, maar ook rijker van natuur. Onderzoek wijst het ook uit: groen levert geluk èn euro’s op."

 

 

 

Natuur nog altijd onder druk

De minister noemt het emotioneel dat de agrariërs, die hier zolang in en mét de natuur hebben gewoond en geleefd, uiteindelijk afstand hebben gedaan van hun wortels, van hun persoonlijke historie, om die   nieuwe natuur mogelijk te maken. "Want dat is hard nodig, de natuur staat nog altijd onder druk. Nederland bestaat voor nog geen 10 procent uit natuur en voor 70 procent uit landbouwgrond", aldus Verburg. "Bovendien draagt Tiengemeten bij aan Europese plannen: de Ecologische Hoofdstructuur, Natura 2000 en de Europese Kaderrichtlijn Water." De Europese Unie heeft het project dan ook medegesponsored uit het Life- en het Islafonds.

 

 

Van landbouw naar natuur

Terwijl de wind aanzwelt en het tentdoek onheilspellend klappert, herinnert burgemeester Reinie Melissant-Briene van de gemeente Korendijk eraan dat de omzetting van landbouw naar natuurgebied niet zonder slag of stoot is gegaan. "Vooral onze vroegere wethouder Molendijk heeft zich altijd ingezet voor de zittende agrariërs: eerst een goede regeling en dan pas natuurontwikkeling. En nu kan onze gemeente dan bogen op een trekpleister van bovenregionale betekenis!"

 

 

Ecologische Hoofdstructuur dichterbij

Joop Evertse, gedeputeerde Groen van de Provincie Zuid-Holland, zegt "met hart en ziel" achter dit project te staan. Hij roemt vooral zijn voorganger, Leen van der Sar, die als gedeputeerde en voorzitter van de stuurgroep Deltanatuur zijn uiterste best heeft gedaan om deze mijlpaal mogelijk te maken. "Deze mooie, robuuste natuur - maar liefst 700 hectare ofwel 1400 gemeten - past perfect in de Zuid-Hollandse delta en brengt in één klap de Ecologische Hoofdstructuur een stuk dichterbij." Als straks de Haringvlietsluizen op een kier gaan, zal het eiland bovendien nog beter als rust- en paaigebied voor vissen kunnen dienen. Of die kier daarna nog groter moet worden betwijfeld Evertse. "Daarover gaan we straks nog een mooie discussie voeren."

 

 

Herstel van getijdenwerking

Directeur natuurbeheer Teo Wams van Natuurmonumenten - hij is schipperszoon en als jongetje bijna verdronken in het Haringvliet - haakt hier slagvaardig op in. Volgens Wams vormt herstel van de getijdenwerking een logische component van het natuurherstel. "Pas dan kan de natuur hier echt tot ontwikkeling komen. Hoe groter straks die kier, hoe meer de natuur kan opbloeien!" De eerste resultaten zien er veelbelovend uit. Roerdompen, grote en kleine zilverreigers en zeearenden hebben het eiland al ontdekt. Wams: "Er schijnt hier zelfs een soort klutenplaag uitgebroken te zijn. Zodra de graafmachine vertrekt, verschijnen de kluten. Natuurlijk heeft de natuur hier, vooral in het wildernisgedeelte, tijd nodig om zich te ontwikkelen. Voor bezoekers moet Tiengemeten vooral ook een natuurbeleveniseiland worden, waar je haar hartelust kunt rondstruinen, naar vogels kijken en kamperen of logeren in bed and Breakfast of in één van de mooie vakantiehuisjes op het eiland." Er komt een Rien Poortvlietmuseum en straks ook een streekmuseum. Organisaties kunnen hier vergaderruimte huren als ze eens met hun collega’s een dagje "het moeras in willen". Het eilandgevoel doet mensen altijd goed.

 

 

Goed gevoel

Zo ook de vele bezoekers van vandaag, die tegen het vallen van de avond gelaafd en gelouterd weer terugvaren naar de vaste wal. Wethouder Jan Boogaard van de gemeente Korendijk zegt een heel goed gevoel te hebben over Tiengemeten. "Ook bij ons in de gemeente Korendijk voelen mensen soms nog niet half hoe kostbaar dit is, wat hier gaat komen. Als je het van een afstandje bekijkt is een bestemming als natuurgebied voor dit eiland middenin de delta toch het meest logische wat er maar is? Deze bestemming is een pareltje." Carel Harmsen, projectleider Tiengemeten bij de Dienst Landelijk Gebied, zegt blij te zijn dat er vandaag zovele mensen zijn gekomen. "En over twee dagen hebben we onze burendag voor omwonenden, die trekt ook altijd veel publiek. Daar doe je het toch allemaal voor?"

Een groep aalscholvers jaagt laag over de golven, een eenzame reiger klapwiekt boven de golven. "Het was een mooi project", vinden "pontbazen Huub Bijl en zijn schoonzoon Menno Kruithof. "We hebben heel wat zwaar materieel overgevaren. Alleen al dat asfalteringscircus, dat was misschien wel het mooist. Toen we vanmorgen al die cameraploegen aan zagen komen gaf dat wel een kick, hoor. En straks, na het vogelbroedseizoen wordt het doorsteken van de dijk het volgende spektakel! Op de pont zit je bij alle actie altijd op de eerste rang."


Terug naar boven