r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

"Straatsburg kost te veel geld"

Met dank overgenomen van /RNW (RNW), gepubliceerd op woensdag 14 juni 2006.
Auteur: Vanessa Mock

Europees Parlement in Straatsburg 

Een heel kantoor verhuizen naar een ander land en het vervolgens een paar dagen later weer terugverhuizen! Het is bijna niet voor te stellen, maar dat is wat meer dan vierduizend werknemers van het Europees Parlement in Brussel elke maand doen als zij vergaderen in het Franse Straatsburg. Het is niet alleen een maandelijkse exodus van personeel, maar ook een enorme papierwinkel, die in zeven vrachtwagens wordt vervoerd naar Frankrijk.

Elke keer dat het Europees Parlement verhuist, kost dat de Europese belastingbetalers 12 miljoen euro, dat is 200 miljoen euro per jaar. Het feit dat het Europees Parlement afwisselend in drie verschillende steden bijeenkomt (Brussel, Straatsburg en Luxemburg) is een overblijfsel uit de beginperiode van het parlement. Het idee was toen om de Europese instituten zoveel mogelijk te spreiden over de lidstaten. Maar aan dat idee zou wel eens een einde kunnen komen nu er een campagne is begonnen met het doel te zittingen in Straatsburg te schrappen.

Ouderwets

De Zweedse europarlementariër Cecilia Malmström wil dat de vergaderingen van het parlement uitsluitend in Brussel worden gehouden. Zij zegt dat ongeveer tweederde van de europarlementariërs achter haar standpunt staat dat het ouderwets en inefficiënt is de zittingen over verschillende steden te spreiden. Malmström is bezig met het verzamelen van handtekeningen van burgers die haar steunen. Zij heeft tot nu toe ruim een half miljoen mensen achter zich, maar Malmström heeft minstens één miljoen handtekeningen nodig. Die wil ze later dit jaar aanbieden aan de Europese Commissie, die daarmee wettelijk de taak krijgt om het voorstel in overweging te nemen.

 

Europarlementariër Malmström

Malmström zegt dat de huidige werkwijze vreselijk duur en een verspilling van middelen is omdat er in Brussel genoeg goede locaties zijn om te vergaderen. "Vanwege afspraken die zijn vastgelegd in een verdrag zijn we genoodzaakt om 48 dagen per jaar naar Straatsburg te gaan.  Er zijn ook aanwijzingen dat de stad Straatsburg te veel heeft gerekend voor de huur van het gebouw dat wij gebruiken."

Malmström verwacht dat er veel verzet tegen haar plannen zal komen van Frankrijk, "omdat Straatsburg met de historische symboliek van de stad van groot belang is voor de Fransen."

Relatief

Een tegenstander van Malmström is de Franse europarlementariër Gérard Onesta van de Groene Partij. Hij is de enige binnen zijn partij die tegen de campagne is. Een argument van Onesta is dat andere kosten van het parlement relatief laag zijn. "Alles is relatief. Natuurlijk kost het heen en weer verhuizen naar Straatsburg en Brussel geld. Maar weet u hoeveel dit parlement elke Europese burger per jaar kost? Dat is minder dan drie euro per jaar. Ik zou zeggen dat dat niet veel is voor een continentale democratie. Het is een goedkope investering in ruil voor vrede".

De Europese leiders zullen de vestigingsplaats van het Europarlement deze week op de top in Brussel bespreken. Premier Balkenende heeft de Tweede Kamer toegezegd de Nederlandse bezwaren naar voren te zullen brengen tijdens de top. Het is overigens niet waarschijnlijk dat er snel een besluit komt over Straatsburg. De stad is al druk aan het lobbyen bij de Franse regering om het Europarlement te behouden. Dat heeft deels te maken met de inkomsten die Straatsburg vreest mis te lopen.

Cecilia Malmström zegt dat er voor de stad Straatsburg wel alternatieven zijn. Zo zou er voor gekozen kunnen worden om de eerste pan-Europese universiteit in Straatsburg te vestigen. Maar dat voorstel biedt weinig troost aan de hoteleigenaren, taxichauffeurs en restaurantbezitters in de stad. Velen denken dat het verlies van het parlement voor hen een ramp zal zijn.

Veto

Straatsburg hoeft zich voorlopig niet ongerust te maken, want de Franse regering zal waarschijnlijk haar veto uitspreken over het voorstel om Straatsburg 'niet meer te gebruiken'. Dat neemt niet weg dat de druk op de Europese Unie om efficiënter te werken zal blijven toenemen.


Met dank overgenomen van /RNW (RNW).
banner Station Europa

Terug naar boven