r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kosovo

Kosovo

Kosovo is een staat op het Balkanschiereiland. Deze voormalige Servische provincie wordt voornamelijk door etnische Albanezen bevolkt. Na eerdere opstanden, die door de Serviërs werden neergeslagen, kwam in 1997 het Albanese Bevrijdingsfront (UCK) in opstand tegen de Servische autoriteiten. Een hevige oorlog was het gevolg.

Van juni 1999 tot 2008 werd Kosovo bestuurd door de VN. Vanaf 2008 werd de rol van de VN geleidelijk overgenomen door een EU-missie. Lidstaten van de EU hadden hun militairen voor KFOR (Kosovo Force) en civiele politieambtenaren in Kosovo gestationeerd. Ook waren er vele non-gouvernementele organisaties uit de EU actief. In het kader van het stabilisatie- en associatieproces legde de EU de nadruk op de opbouw van instellingen, goed bestuur en economische ontwikkeling.

Er werden onderhandelingen gevoerd tussen Servië en Kosovo, waarbij de EU als bemiddelaar optrad. Tot nu toe heeft Servië nooit willen toegeven aan de Kosovaarse onafhankelijkheidseisen en daardoor zijn de onderhandelingen hierover niet bijzonder vruchtbaar geweest.

Op 17 februari 2008 riep Kosovo eenzijdig de onafhankelijkheid uit. De Europese Commissie heeft vervolgens aangegeven snel relaties te willen aanknopen met het land, bijvoorbeeld door middel van een stabilisatie- en associatieverdrag. De meeste EU-lidstaten, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Italië en Nederland, hebben Kosovo als onafhankelijke staat erkend, net als de Verenigde Staten. Andere landen, waaronder Roemenië en Cyprus, verzetten zich tegen de onafhankelijkheid van Kosovo, omdat het gebied nog steeds met etnische problemen en conflicten kampt. Servië erkent Kosovo niet als een onafhankelijke staat en beschouwt Kosovo tot op heden nog als Servisch grondgebied. Dit heeft gevolgen voor de toetredingsonderhandelingen van Kosovo als potentiële kandidaat-lidstaat van de EU.

Inhoud

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Pristina

staatshoofd

President Hashim Thaci (vanaf 7 april 2016)

regeringsleider

Premier (vacant)

2.

Bevolking

aantal inwoners

1.907.592

% van de bevolking jonger dan 15

24.74%

% van de bevolking van 15 t/m 24

17.12%

% van de bevolking van 25 t/m 54

42.52%

% van de bevolking van 55 t/m 64

8.19%

% van de bevolking ouder dan 65

7.43%

gemiddelde levensverwachting

3.

Economie

bruto binnenlands product

$19,6 miljard

bijdrage van landbouw aan bbp

11.9%

bijdrage van industrie aan bbp

17.7%

bijdrage van dienstensector aan bbp

70.4%

werkloosheid

30.5%

4.

Geografie

oppervlakte

10.887 km²

laagste punt

Drini i Bardhe/Beli Drim (located on the border with Albania) 297 m

hoogste punt

Gjeravica/Deravica 2656 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

Terug naar boven