r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Extreemrechtse fractie EP is niet meer

woensdag 14 november 2007, 13:18

STRAATSBURG (ANP) - De extreemrechtse fractie ITS in het Europees Parlement bestaat formeel niet meer als fractie. Vijf Roemeense leden stapten woensdag op omdat ze boos waren over uitlatingen van hun Italiaanse collega Alessandra Mussolini. Ze blijven wel gewoon in het EP.

Er zijn nog altijd achttien extreemrechtse parlementariërs die samenwerken, maar volgens regels van het Europees Parlement ben je pas formeel een fractie met minimaal twintig leden.

Fracties krijgen meer geld en meer spreektijd dan individuele, niet georganiseerde europarlementariërs. Ook kunnen ze posities in verschillende commissies in het parlement opeisen.

Applaus

De constatering door de vicevoorzitter van het parlement dat ITS, waarvan ook Vlaams Belang deel uitmaakt, niet meer het benodigde aantal parlementariërs heeft voor de status van 'fractie' werd door een overgrote meerderheid van het parlement met applaus begroet.

Het conflict in de ITS (Identiteit, Traditie, Soevereiniteit) ontstond toen Mussolini in media verkondigde dat Roemenen crimineel zijn. Het Italiaanse ex-Playboymodel is de kleindochter van de Italiaanse dictator Benito Mussolini en nichtje van actrice Sophia Loren.

Delen

Terug naar boven