r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Sarkozy wil eigen Europese Unie oprichten: "Mediterrane Unie"

dinsdag 30 oktober 2007, 10:00

Den Haag (PDC)- De Franse president Nicolas Sarkozy wil een Mediterrane Unie oprichten. Deze Unie, bestaande uit landen aan de Middellandse Zee, zou een brug vormen tussen Europa en Afrika, en gemeenschappelijke problemen als illegale immigratie en terreurdreiging kunnen oplossen. Dit heeft Sarkozy onlangs bekendgemaakt tijdens een staatsbezoek aan Marokko.

De Mediterrane Unie, naar het model van de Europese Unie, kan als middel kan worden ingezet om botsingen tussen beschavingen en religies te voorkomen. Zo kan de Unie bijvoorbeeld een nieuw podium bieden voor vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen én een brug slaan tussen Europa en de islamitische wereld.

De Mediterrane Unie zal nauw samenwerken met de Europese Unie en kan op termijn gezamenlijke instituties vormen met de 27 Europese lidstaten. Sarkozy benadrukt echter wel dat de Mediterrane Unie een onafhankelijke organisatie zal worden.

De Europese Unie heeft laten weten het initiatief voor regionale samenwerking te zullen verwelkomen, zolang het binnen de bestaande EU-structuren gebeurt. Ook geeft de EU aan moeite te hebben met het feit dat Sarkozy in de Mediterrane Unie gelegenheid ziet de Franse invloedssfeer uit te breiden.

Reacties van staten over het voorstel variëren erg. Spanje is enthousiast, Israël bedachtzaam en Turkije woedend. Het land ziet het voorstel namelijk als een truc om Turkije buiten de Europese Unie te houden.

De komende weken voert Sarkozy nog diverse gesprekken met landen aan de Middellandse Zee. In juni 2008 zijn alle mediterrane landen in Frankrijk uitgenodigd om deel te nemen aan een oprichtingsbijeenkomst van deze politieke, economische en culturele unie.

Bron: de Pers 30 oktober 2007, NRC Handelsblad 24 oktober 2007 en the International

Herald Tribune 10 mei 2007

Delen

Terug naar boven