r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Overleg met Brussel over boete publieke omroep

donderdag 27 september 2007, 12:26

AMSTERDAM (ANP) - In Brussel is donderdag overleg op ambtelijk niveau met het ministerie van OCW. Brussel en Nederland steggelen over een boete die vorig jaar is opgelegd aan de publieke omroep. Het overleg is bevestigd door een woordvoerder van het ministerie.

De omroepen hebben ongeveer 80 miljoen euro terugbetaald die ze volgens Brussel ten onrechte uit Den Haag hadden gekregen. De Nederlandse overheid heeft rond die tijd een flinke som geld weer teruggestort op de rekening van de omroep. Dat schoot de Europese Commissie in het verkeerde keelgat.

Volgens de OCW-woordvoerder is destijds besloten de publieke omroep te compenseren voor in die tijd doorgevoerde bezuinigingen en teruglopende reclame-inkomsten. ,,Dat bedrag is dus niet teruggestort wegens die boete. We wilden de kwaliteit van de programa's niet in gevaar brengen.'' Den Haag moet Brussel donderdag tijdens het overleg een en ander uitleggen.

Een woordvoerder van de publieke omroep (NPO) benadrukt dat het gaat om een zaak tussen Brussel en Den Haag. Volgens hem is het kabinet destijds al in beroep gegaan tegen de boete wegens onterechte staatssteun.

Terug naar boven