r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa Transparant

Europa Transparant was een a-politieke beweging die ijverde voor transparantie en bestrijding van fraude en geldverspilling in de Europese Unie. De 'partij' werd opgericht in 2004 en veroverde in dat jaar meteen twee van de 27 Nederlandse zetels in het Europees Parlement. Politiek leider en oprichter van Europa Transparant was klokkenluider Paul van Buitenen. Op 1 januari 2008 fuseerde de partij met Nederland Transparant, de Nederlandse tak van Europa Transparant. In 2009 besloot de partij niet meer mee te doen aan de Europese Verkiezingen.

Delen

Inhoud

1.

Beginselen

Europa Transparant noemde zich een a-politieke beweging en ijverde voor openheid, transparantie en bestrijding van corruptie en vriendjespolitiek.

Europa Transparant had zich als onafhankelijk lid aangesloten bij de groep van de Groenen/Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement.

2.

Verkiezingsprogramma

In het Europees verkiezingsprogramma 2004-2009 van Europa Transparant lag de nadruk op bevordering van transparantie en bestrijding van fraude en geldverspilling.

3.

Historische ontwikkeling

De vereniging Europa Transparant werd op 20 februari 2004 opgericht op initiatief van Paul van Buitenen. Van Buitenen stelde in 1999 in zijn toenmalige hoedanigheid van ambtenaar bij de Europese Commissie het gebrek aan openheid bij de Europese Commissie aan de kaak.

Hoewel de 'klokkenluider' Van Buitenen op allerlei manieren werd tegengewerkt (hij raakte zelfs zijn baan kwijt), leidde de affaire uiteindelijk tot het aftreden van de voltallige Europese Commissie. In juni 2004 deed Van Buitenen als lijsttrekker van Europa Transparant mee aan de Europese verkiezingen in Nederland en behaalde meteen 2 van de 27 Nederlandse zetels.

In 2008 fuseerde de partij met de Nederlandse afdeling van de partij 'Nederland Transparant'.

4.

Kerngegevens

Opgericht:

20 februari 2004

Opgeheven:

Fuseerde 1 januari 2008 met Nederland Transparant

Oprichters:

Cees Schaap, Gerrit de Wit en Ton Bazelmans

Europese organisaties:

als onafhankelijk lid aangesloten bij de Groenen/Europese Vrije Alliantie in het Europees Parlement

Logo/beeldmerk:

blauwe cirkel met gele letters ET links en gele cirkel met blauwe letters ET rechts

Bekendste slogan:

"Als we het goed doen, worden we overbodig"

Kiezers:

349.156 (10 juni 2004)

 

Meer over

Delen

Terug naar boven