r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Nederland moet meer zetels opeisen in EP

maandag 20 augustus 2007, 17:54

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet meer zetels opeisen in het Europese Parlement. Dat vindt een ruime meerderheid (CDA, PvdA, VVD, GroenLinks) van de Nederlandse partijen in het EP en in de Tweede Kamer.

Nederland heeft momenteel 27 zetels in het EP, dat vergadert in Brussel en Straatsburg. Volgens in 2000 in Nice gemaakte afspraken gaat dat voor Nederland terug naar 25. Maar dit voorjaar in Berlijn spraken de regeringsleiders van de 27 EU-landen weer af om het EP niet terug te brengen van de huidige 785 naar 732 maar naar 750 zetels in 2009.

,,We moeten de blunder van Nice herstellen'', zegt CDA-europarlementariër Maria Martens. Ook haar collega's Joost Lagendijk (GroenLinks) en Ieke van den Burg (PvdA) vinden dat Nederland gezien het inwonertal recht heeft op meer zetels. Van den Burg vindt de zetelverdeling waar oud-premier en partijgenoot Wim Kok in 2000 in Nice mee instemde ,,belachelijk en een slechte deal''.

,,ClubMed-landen''

De VVD zal in de Tweede Kamer het kabinet aansporen meer zetels op te eisen. Voor VVD-Kamerlid Han ten Broeke mag ook meetellen dat Nederlandse europarlementariërs altijd serieus werken en bij vergaderingen ook echt komen opdagen. Iets wat je volgens hem van de ,,ClubMed-landen'' (EU-landen aan de Middellandse Zee) niet kan zeggen.

Omdat al bekend is dat Duitsland drie zetels inlevert, Roemenië en Bulgarije er twee bij krijgen en Malta één, zijn er uiteindelijk zestien zetels opnieuw te verdelen onder 23 landen. Middelgrote landen als Spanje en Polen zullen naar verwachting ook meer plekjes in het parlement opeisen. ,,Nederland moet dan niet aan de kant blijven staan'', zegt Lagendijk.

Hij verwacht overigens dat het Europees Parlement in september zal voorstellen om 10 procent van de zetels te verdelen via EU-brede lijsten en niet via nationale lijsten. Dat kan alleen als de lidstaten bereid zijn bij voorbaat genoegen te nemen met minder 'nationale' parlementariërs.

Delen

Terug naar boven