r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Detachering (END)

Als gedetacheerde blijf je in dienst van je huidige werkgever, maar werk je bij een Europese instelling. Detachering is een manier om met Europa kennis te maken. In Brussel heet dat END en SNE (Experts Nationals Detachés/Seconded National Experts). Als ambtenaar van een ministerie kun je bijvoorbeeld worden gedetacheerd bij de Europese Commissie.

Detachering vindt meestal plaats vanuit ministeries die veel met de Europese Unie te maken hebben. Detachering gebeurt ook vanuit de lokale overheid, bedrijven of een maatschappelijke organisatie. Op deze manier kunnen werknemers ervaring opdoen met Europees beleid en werkgevers profiteren van deze Europese ervaring.

Delen

Inhoud

1.

Taken en duur detachering

Als gedetacheerde werk je samen met beleidsmedewerkers aan Europees beleid. Je werkt met een gedetailleerde functieomschrijving en er zijn speciale regels om belangenverstrengeling te voorkomen. Het voordeel is wederkerig: expertise van nationaal niveau naar Europa brengen en omgekeerd.

Een functie op basis van detachering heeft over het algemeen een duur van minimaal een half jaar tot maximaal vier jaar. Een tweede periode is meestal mogelijk na een tussenliggende periode van minimaal 6 jaar.

2.

Voorwaarden

In het algemeen geldt:

  • je bent deskundig en hebt dossierkennis op het vakterrein van de detacheringsplek
  • je hebt enkele jaren ervaring als beleidsmedewerker (bijvoorbeeld bij een beleidsdirectie of dienst van een ministerie)
  • je hebt de ambitie om ambtelijke ervaring uit te breiden
  • je hebt de ambitie om opgedane ervaring na terugkeer weer in te zetten
  • je hebt voldoende kennis van de Engelse en Franse taal in woord en geschrift.

Daarnaast beschik je over initiatief, ben je omgevingsbewust, ben je toegewijd, heb je overtuigingskracht en ben je een netwerker.

3.

Werving

De vacatures worden niet openbaar aangekondigd. Vacatures kun je soms vinden op de interne Mobiliteitsbank voor Rijksmedewerkers. Vink bij de uitgebreide zoekcriteria wel 'buitenland' aan.

Ook het Huis van de Nederlandse Provincies houdt een lijst van openstaande functies bij.

Je kunt ook door middel van netwerken je belangstelling voor een Europese detachering tonen. Op die manier kan je voordracht onder de aandacht van een 'vacaturehouder' (de Europese Commissie bijvoorbeeld) komen.

4.

Procedure

De Europese Unie werft meestal voor kandidaten via de permanente vertegenwoordigingen (PV). De PV van Nederland houdt de Nederlandse ministeries van relevante vacatures op de hoogte.

Overleg, om teleurstelling te voorkomen, altijd eerst met je leidinggevende over mogelijkheden voor detachering vanuit jouw werkgever.

 
 

5.

Niet meer openstaande vacatures

Delen

Terug naar boven