r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Regeringsleiders willen nieuwe grondslag EU

vrijdag 23 maart 2007, 11:04

BERLIJN (ANP) - De regeringsleiders van de 27 EU-landen zijn het erover eens om de Europese Unie ,,op een vernieuwde gemeenschappelijke grondslag te zetten'' voor de verkiezing van het Europees Parlement in juni 2009.

,,Want we weten: Europa is onze gemeenschappelijke toekomst'', staat te lezen in de vrijdag uitgelekte definitieve versie van de Verklaring van Berlijn, die de regeringsleiders zaterdag in de Duitse hoofdstad uitgeven. Aanleiding voor de verklaring is het vijftigjarig bestaan van de Europese samenwerking.

Met de ,,vernieuwde gemeenschappelijke grondslag' doelen de regeringsleiders op de Europese Grondwet. Sinds Nederland en Frankrijk die in 2005 hebben afgewezen zoeken de EU-landen naar een aangepaste tekst. De grondwet moest de EU beter bestuurbaar maken, onder meer door de komst van een EU-president en het afschaffen van veel vetorechten.

Erg gelukkig

De verklaring van drie pagina's toont dat de EU-landen erg gelukkig zijn met het bestaan van de Europese Unie. ,,De Europese eenwording heeft ons vrede en welvaart gegeven'', valt te lezen. ,,We hebben met de Europese integratie lessen getrokken uit het bloedige verleden. We leven nu met elkaar zoals voorheen nooit mogelijk was.''

De samenwerking begon in 1957 met de Europese Economische Gemeenschap. Zes landen, waaronder Nederland, wilden zo een nieuwe wereldoorlog vermijden. De Europese Unie telt inmiddels 27 landen met ruim 500 miljoen inwoners.

De verklaring vermeldt verder veel nobele doelen, zoals het bestrijden van armoede en terrorisme evenals het verspreiden van democratie, stabiliteit en welvaart.

Delen

Terug naar boven