r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU breidt uit met Roemenië en Bulgarije

maandag 1 januari 2007, 7:44

BRUSSEL (ANP) - Roemenië en Bulgarije zijn sinds maandag officieel lid van de Europese Unie. Deze vijfde uitbreiding in de geschiedenis van de EU brengt het aantal lidstaten op 27. De huidige uitbreiding werd een feit toen de Europese Commissie afgelopen oktober besloot dat de twee voormalige communistische landen begin 2007 kunnen toetreden.

Dat gebeurt onder voorwaarden. Op justitiegebied bijvoorbeeld doen de landen nog niet volledig mee met de EU. Beide landen moeten de komende jaren nog meer doen in de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Bulgarije moet bovendien de luchtvaartsector hervormen. Ook op het gebied van landbouw gelden beperkende maatregelen in de samenwerking met andere EU-landen.

Roemenië en Bulgarije vroegen in 1995 het lidmaatschap van de EU aan. Maar omdat de hervormingen in de twee landen langzaam vorderden, mochten ze in mei 2004 niet tegelijk met tien andere voormalige communistische landen als Polen, Tsjechië en Hongarije toetreden.

Nu ze dat wel doen, leveren ze ook meteen een eurocommissaris, al had dat in het geval van Roemenië nog wel enige voeten in aarde. De kandidaat uit Boekarest lag slecht in Brussel, waarna een vervanger naar voren werd geschoven.

Terug naar boven