r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel waarschuwt Slovenië over euro

vrijdag 10 november 2006, 14:03

BRUSSEL (ANP) - Slovenië, dat 1 januari de tolar inruilt voor de euro, moet dringend meer doen om exorbitante prijsstijgingen te voorkomen. De Europese Commissie heeft die waarschuwing vrijdag geuit.

Twee op de drie Slovenen blijken bezorgd dat winkeliers de omwisseling misbruiken om de prijzen te verhogen. Brussel raadt aan dat winkelorganisaties snel in een gedragscode afspreken dat ze zich aan de normale omwisselkoers houden.

Toen Nederland en elf andere EU-landen de euro invoerden in 2001 bleken meerdere bedrijven de prijzen sterk te verhogen.

Na Slovenië hebben de EU-landen Cyprus en Malta een aanvraag ingediend voor de euro per 2008. Maar Brussel zei vrijdag dat de aanvraag van Cyprus nogal rammelt. Zo ontbreken details over verspreiding van de nieuwe eurobiljetten en over dubbele beprijzing.

Het plan van Malta is veel gedetailleerder, vindt Brussel. Het land heeft bijvoorbeeld een toezichthouder ingesteld om prijsverhogingen te controleren. De omwisseling in Malta vereist speciale maatregelen, omdat op het eiland zeer veel cash in omloop is: omgerekend 2789 euro per inwoner, tweemaal zoveel als het EU-gemiddelde.

Delen

Terug naar boven