r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

EU wil tijdens jubileum jeugd aanspreken

dinsdag 17 oktober 2006, 16:45

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie gaat een groot feest vieren rond haar vijftigste verjaardag in 2007. Concerten en evenementen moeten vooral de jeugd aanspreken, zei vice-voorzitter Margot Wallström van de Europese Commissie dinsdag.

,,Het gaat niet om de resultaten in het verleden. We willen vooral vooruitkijken'', zei Wallström. Volgende week kiest ze de Europese evenementen samen met het Europees Parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Wallström onthulde in Brussel alvast een slogan tevens logo. De 'slogo', zoals ze het zelf noemde, bestaat uit de kreet 'Samen sinds 1957' in verschillende kleurrijke letters, een winnend ontwerp van een Poolse student.

Verdrag van Rome

Op 25 maart 1957 tekenden Nederland en vijf andere landen het Verdrag van Rome. Het verdrag behelsde de stichting van de EEG (Europese Economische Gemeenschap). De samenwerking groeide van douane en landbouw naar nu bijna alle onderwerpen.

De huidige Europese Unie is een samenwerkingsverband van binnenkort 27 Europese landen met bijna 500 miljoen inwoners. ,,We vinden het vaak vanzelfsprekend'', zei Wallström, ,,maar Europa dankt zijn vrede en democratie voor een groot deel aan de Europese Unie''.

Levensstandaard

Wallström somde een reeks andere voordelen op. ,,De levensstandaard is sterk gestegen, vooral in arme gebieden'', zei hij. ,,Vele jongeren kunnen in het buitenland studeren dankzij EU-programma's. We hebben een vrij verkeer van personen en goederen. Bellen en vliegen zijn flink goedkoper geworden dankzij de EU''.

Uit een dinsdag gepresenteerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) komt ook naar voren dat vooral de nieuwe lidstaten sterk profiteren van de toetreding tot de EU. Zo verwachten de onderzoekers Arjan Lejour, Paul Tang en Vladimir Solanic dat het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in de acht Oost-Europese landen die in 2004 samen met Cyprus en Malta zijn aangesloten bij de Unie met 40 procent groeit.

Terug naar boven