r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Traineeship

Ambieer je een Europese carrière en ben je net afgestudeerd dan is een traineeship (stage) bij de Europese Unie een goede manier om kennis te maken met werken in Europa. Je ervaart hoe het is om daar te werken. Ook kom je erachter of een internationale baan wel echt iets voor jou is, of je je thuis voelt in een multiculturele omgeving en of je je kunt redden in een vreemde taal.

Het werk dat je als trainee doet is gelijkwaardig aan dat van een startende beleidsmedewerker. Je ontvangt daarvoor een bescheiden maandelijkse vergoeding. Er zijn ook onbetaalde traineeships. Je krijgt dan een beurs of een andere vergoeding.

Delen

Inhoud

1.

De mogelijkheden

De meeste instellingen van de Europese Unie bieden een stage of 'traineeship' aan. De stages duren drie tot vijf maanden. De stage hoeft niet vanzelfsprekend in Brussel plaats te vinden, want de EU heeft vertegenwoordigingen, agentschappen en instellingen in iedere lidstaat en ook posten buiten de EU. Zo zou er bijvoorbeeld een plek kunnen zijn bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Den Haag.

De inhoud, de toelatingseisen, de duur van het traineeship en de aanmeldprocedure kunnen verschillen per traineeship. Standaard lopen traineeships van maart tot en met juli en van oktober tot en met februari.

2.

Minimumvereisten

Je bezit minimaal een bachelordiploma. Je spreekt goed je vreemde talen: naast Engels is Frans, en in mindere mate Duits, erg belangrijk. Eén van die drie talen spreek je vloeiend. Ook beschik je over goede computervaardigheden.

Traineeships zijn in principe bedoelt voor staatsburgers van één van de lidstaten, maar er zijn ook speciale programma's voor mensen uit derde landen.

3.

Procedure

De Europese instellingen publiceren hun traineeships op hun websites. Houd die dus goed in de gaten. Daar vind je ook

  • de inhoud van het traineeship;
  • de nadere toelatingseisen;
  • de duur;
  • de aanmeldprocedure.

Lees die goed door. Aanmelden voor een stage gaat meestal online maar soms moet je een formulier insturen. Volg zorgvuldig de instructies en wees vooral op tijd met de inschrijving.

Je mag je inschrijven voor meerdere traineeships tegelijkertijd.

Als je je succesvol hebt aangemeld voor een stage volgt een periode van afwachten tot je hoort of je geselecteerd bent. Maar beter is natuurlijk om je kandidatuur onder de aandacht te brengen van afdelingshoofden op de directie waar je stage wilt lopen. Een beetje lobbyen voor jezelf. Als je zelf niet beschikt over contacten binnen de instelling van jouw keuze, kan werkenbijdeEU.nl je daarbij helpen. Stuur dan een bericht naar info@werkenbijdeeu.nl .

 
 

4.

Niet meer openstaande vacatures

Delen

Terug naar boven