r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Montenegro

Geografische ligging Montenegro

De aan de Adriatische Zee gelegen Republiek Montenegro scheidde zich op 3 juni 2006 af van Servië, nadat daarover op 21 mei 2006 een referendum was gehouden. Ruim 55 procent van de bevolking stemde vóór de onafhankelijkheid. Het land werd spoedig daarna erkend als nieuwe staat.

Na de Joegoslavische oorlogen was op 11 april 1992 de Federale Republiek Joegoslavië ontstaan, die op 4 februari 2003 de naam Servië-Montenegro kreeg. De Montenegrijnen streefden echter zowel op grond van de eigen taal en geschiedenis, als vanwege het economische belang, al snel naar onafhankelijkheid. Eerder was Montenegro tussen 1878 en 1918 onafhankelijk. Daarna maakte het deel uit van het Koninkrijk Joegoslavië en, na de Tweede Wereldoorlog, van de Joegoslavische federatie.

Bekende Montenegrijnse kunstenaars zijn de schrijver Danilo Kis en de schilders Dado Djuric en Petar Lubarda. De bekendste voetballer is Mirko Vucinovic, die als enige Montenegrijn deel uitmaakte van het nationale elftal van Servië-Montenegro.

Inhoud

1.

Politieke situatie

Met het aftreden van premier Milo Djukanovic in december 2010 heeft Montenegro afscheid genomen van een leider die twintig jaar aan de macht is geweest. Onder zijn leiding maakte het land zich eerst los van Joegoslavië en daarna (in 2006) van Servië, waarmee het land onafhankelijk werd. Djukanovic was een vertrouweling van de van oorlogsmisdaden verdachte Servische oud-leider Milosevic. Na een scheuring binnen de hervormde communistische partij veranderde dit.

Onder Djukanovic werd Montenegro klaargestoomd voor het lidmaatschap van de Europese Unie. Op 17 december 2010 werd bekend dat Montenegro de status van kandidaat-lidstaat krijgt. Op 20 december maakte Djukanovic zijn aftreden bekend. Hij is opgevolgd door minister van Financiën Igor Luksic.

2.

Staatsvorm, partijen en kiesstelsel

Montenegro heeft een president als staatshoofd. Op dit moment is dat Filip Vujanovic, die in 2008 aan zijn tweede termijn als president begon. De president vertegenwoordigt Montenegro in het buitenland, keurt wetgeving goed en schrijft verkiezingen uit. De politieke macht berust bij het kabinet.

Het kabinbet staat onder leiding van de premier en wordt aangesteld door het parlement. Behalve voor het algemene regeringsbeleid is het kabinet belast met het buitenlands beleid. Sinds het aftreden van Djukanovic is Igor Luksic tijdelijk premier.

Het unicamerale parlement van Montenegro, de Skupstina, bestaat uit 81 leden. Het parlement controleert de regering en is medewetgever.

kiesstelsel

76 van de 81 leden van de Skupstina worden verkozen op basis van evenredige vertegenwoordiging. De overige vijf zetels zijn gereserveerd voor de Albanese minderheid in Montenegro.Er is een kiesdrempel van drie procent.

partijen

De belangrijkste partij van Montenegro is een coalitie van verschillende kleine partijen. De coalitie draagt de naam Koalicija za Evropsku Crnu Goru (KECG, Coalitie voor een Europees Montenegro). In deze coalitie is de belangrijkste deelnemer de partij van president Vujanovic, de Demokratska Partija Socijalista Crne Gore (DPS, Democratische Partij van Socialisten van Montenegro). De andere deelnemende partijen zijn de Socijaldemokratska Partija Crne Gore (SDP, Sociaaldemocratische Partij van Montenegro), de Hrvatska Građanska Inicijativa (HGI, Kroatisch Burgeriniatief) en de Bošnjačka Stranka (BS, Partij van de Bosniakken).

De tweede partij van het land is de Socijalistička Narodna Partija Crne Gore (SNP, Socialistische Volkspartij Montenegro). Sinds de verkiezingen van 2009 heeft de partij 16 zetels in het parlement. Andere partijen in de Montenegrijnse politiek zijn Pokret za Promjene (PzP, Beweging voor Verandering), een pro-Europese partij, en een serie Albanese partijen.

De Albanese partijen vertegenwoordigen vooral de Albanese minderheid (ongeveer 5% van de bevolking). Van de partijen die actief zijn, zijn er vier vertegenwoordigd in het parlement: Demokratska Unija Albanaca (DUA, Democratische Unie van Albanezen), die tevens een minister levert, de Nova Demokratska Snaga - FORCA (FORCA, Nieuwe Democratische Macht), Demokratski Savez u Crnoj Gori (DSCG, Democratische partij in Montenegro) en Koalicioni Shqiptar – Perspektiva (KSP, Albanese Coalitie - Perspectief).

3.

Zetelverdeling parlement van Montenegro vanaf 2006

jaar

KECG

SNP

NOVA

PzP

Albanese

partijen

datum

2006

41

12

11

11

5

10 september

2009

47 + 1

16

8

5

4 (1 Albanese zetel bij KECG)

29 maart

4.

Kabinetten vanaf 2006

naam

periode

stroming

partijen

belangrijke ministers

Sturanovic

10 november 2006-29 februari 2008

links

KECG, DUA

BuZa: Roćen

Djukanovic III

29 februari 2008-20 december 2010

links

 

BuZa: Roćen

Lukšić (interim)

20-29 december 2010

links

KECG, DUA

BuZa: Roćen

Lukšić

29 december 2010-heden

links

KECG, DUA

BuZa: Roćen

5.

Kerngegevens

hoofdstad

Podgorica

staatshoofd

President Milo Djukanovic (vanaf 20 mei 2018)

regeringsleider

Premier Dusko Markovic (vanaf 28 november 2016)

6.

Bevolking

aantal inwoners

614.249

% van de bevolking jonger dan 15

18.22%

% van de bevolking van 15 t/m 24

13.05%

% van de bevolking van 25 t/m 54

40.16%

% van de bevolking van 55 t/m 64

13.47%

% van de bevolking ouder dan 65

15.09%

gemiddelde levensverwachting

7.

Economie

bruto binnenlands product

$11,08 miljard

bijdrage van landbouw aan bbp

7.5%

bijdrage van industrie aan bbp

15.9%

bijdrage van dienstensector aan bbp

76.6%

werkloosheid

16.1%

8.

Geografie

oppervlakte

13.812 km²

laagste punt

Adriatic Sea 0 m

hoogste punt

Bobotov Kuk 2522 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

9.

Volkslied

Titel: Oj svijetla majska zoro

Terug naar boven