r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Tips voor reizigers in de Europese Unie

Treinstation

Met de opening van de binnengrenzen van de Europese Unie is het in veel gevallen makkelijker geworden om van het ene EU-land naar het andere te reizen. Daarbij is het sinds de invoering van de euro in 2002 niet meer nodig om valuta te wisselen bij het reizen naar vele Europese landen.

Er zijn echter nog meer voordelen die u heeft als Europees burger. Hieronder hebben we een aantal handige tips en voordelen voor u op een rij gezet.


Delen

Inhoud

1.

Rijden

In Duitsland geldt soms geen maximumsnelheid, in Ierland rijdt men links en in Cyprus mag u een drankje extra drinken: ieder land in Europa houdt er zijn eigen verkeersregels op na. Als u van plan bent om met de auto naar een ander EU-land te reizen, is het dan ook verstandig om u vooraf te verdiepen in de buitenlandse verkeersregels en uw rechten en plichten als reiziger.

2.

Vliegen

Als uw vlucht vertraging heeft of geannuleerd wordt, kunt u in aanmerking komen voor compensatie. De compensatie geldt voor vluchten binnen de Europese Unie (EU) of voor vluchten van buiten de unie naar een EU-land, voor zover het een vlucht van een EU-luchtvaartmaatschappij betreft. De rechten van passagiers zijn vastgelegd in de Europese verordening 261/2004.

3.

Geld

In 2002 ruilden veel landen van de Europese Unie hun eigen munt in voor de euro. De invoering van de euro heeft er onder andere voor gezorgd dat het betalingsverkeer in Europa eenvoudiger is geworden. Het wisselen van geld, inclusief het maken van kosten door nadelige wisselkoersen, is vaak niet meer nodig. In de jaren erna hebben ook andere EU-lidstaten de euro ingevoerd. Momenteel bestaat de eurozone uit 19 landen.

4.

Gezondheid

5.

Inkopen

Als inwoner van de Europese Unie gaat u vast weleens op reis naar een ander land binnen (óf buiten) de EU. In veel gevallen neemt u dan vanuit de vakantiebestemming producten als souvenir of 'financiële meevaller' mee terug naar huis. Afhankelijk van uw vakantieland bent u hierbij aan een aantal regels gebonden.

6.

Culturele activiteiten

De Europese Unie reikt een aantal culturele prijzen uit met het doel om de verschillende culturen van Europa te stimuleren en in stand te houden. Zo worden er elk jaar twee steden tot culturele hoofdstad van het jaar uitgeroepen en zijn er prijzen voor muzikanten, films, literatuur, architectuur en cultureel erfgoed.

7.

Als er iets misgaat

Als u op reis bent in het buitenland, bestaat altijd de mogelijkheid dat er iets misgaat. Zo kunt u te maken krijgen met diefstal, verlies van eigendommen of ziekte. Omdat de onbekendheid met het land en de taal in vervelende situaties extra lastig kunnen zijn, heeft de Europese Unie een aantal regelingen en hulpmiddelen ingesteld die u moeten helpen bij nood in een ander EU-land.

8.

Welke documenten hebt u nodig?

9.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven