r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ayaan Hirsi Ali verlaat Tweede Kamer

dinsdag 16 mei 2006, 6:16

VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali legt vandaag haar Kamerlidmaatschap neer. Zij maakte dat op een persconferentie bekend. Gisterenavond was het besluit daartoe na een spoedberaad tussen Hirsi Ali en de VVD-top al gevallen. Het feit dat zij in augustus haar beveiligde huis op last van de rechter moet verlaten, heeft een belangrijke rol gespeeld. De melding dat haar naturalisatie nietig is, heeft echter de doorslag gegeven.

Zowel Hirsi Ali zelf als Gerrit Zalm, die als oud-lijsttrekker op de persconferentie aanwezig was, gingen in op de melding van minister Verdonk van gisteren dat Hirsi Ali niet het Nederlanderschap blijkt te hebben. Beiden benadrukten dat het feit dat zij had gelogen bij haar asielaanvraag al jaren bekend was. De naam 'Ali' is volgens haar één van de velen namen die binnen haar stam worden gebruikt. Zalm hekelde de snelheid waarmee het besluit was genomen en bekend is gemaakt. Hirsi Ali gaat tegen het besluit van de minister in beroep.

Het Nederlanderschap is haar ontnomen, omdat zij tijdens haar asiel- en naturalisatie-aanvraag onjuiste informatie verstrekte. Sinds 2000 kan iemand het Nederlanderschap verliezen als blijkt dat hij of zij tijdens de aanvraagprocedure onjuiste gegevens heeft verstrekt. Deze wet is tot stand gekomen tijdens het tweede kabinet-Kok. Gerrit Zalm die wist dat Hirsi Ali onjuiste informatie verstrekt had, maakte destijds deel uit van dit kabinet. Zalm zegt in 2002 bij de kandidaatstelling te goeder trouw te hebben gehandeld.

Hirsi Ali vertrekt per september naar de Verenigde Staten om te gaan werken voor het American Enterprise Institute, een conservatieve denktank. Over haar beveiliging in de Verenigde Staten heeft zij inmiddels afspraken gemaakt met het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

bron: NOS Actueel


wetenswaardigheid

Delen

Terug naar boven