r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kopen, huren en bestellen in de Europese Unie

Laptop
Bron: Europees parlement

De Europese Unie heeft het voor consumenten makkelijker gemaakt om over de grens producten te kopen en verkopen. Zo zijn er regels opgesteld om ervoor te zorgen dat alle producten werken en veilig zijn. Bovendien worden er eisen gesteld aan online producten om consumenten te beschermen.

Wanneer u op vakantie in de Europese Unie iets koopt, mag u dat meestal zo mee de grens over nemen. Daarnaast bent u in de EU beschermt tegen onredelijke bepalingen in leveringsvoorwaarden. Bij twijfel krijgt de consument in veel gevallen gelijk omdat een contract in duidelijke taal moet zijn opgesteld.

In 2014 is een geïntegreerde Europese betaalmarkt van start gegaan, wat betekent dat het onderscheid met nationale betalingen is verdwenen. Hierdoor is het makkelijker geworden om internationale betalingen te verrichten.

Delen

Inhoud

1.

Inkopen en douane

Als inwoner van de Europese Unie gaat u vast weleens op reis naar een ander land binnen (óf buiten) de EU. In veel gevallen neemt u dan vanuit de vakantiebestemming producten als souvenir of 'financiële meevaller' mee terug naar huis. Afhankelijk van uw vakantieland bent u hierbij aan een aantal regels gebonden.

2.

Oneerlijke bedingen

Als consument of bedrijf bent u binnen de Europese Unie altijd beschermd tegen een oneerlijk beding (onredelijke bepaling) in de leveringsvoorwaarden bij de aanschaf van een product of dienst, zowel in uw eigen land als in een andere EU-lidstaat. Een beding is oneerlijk als de rechten van een consument te veel benadeeld worden ten opzichte van zijn plichten.

Voorbeeld van een oneerlijk beding: u koopt een strijkbout en de algemene voorwaarden van de verkoper sluiten iedere aansprakelijkheid uit wat betreft schade die door verborgen gebreken van het apparaat wordt veroorzaakt. Dat mag niet: als iemand een ondeugdelijk apparaat verkoopt is hij daarvoor verantwoordelijk.

Als consument kunt u kenbaar maken niet akkoord te gaan met een oneerlijk beding, maar u mag het ook negeren. Een consument wordt altijd het voordeel gegund als er twijfel bestaat over de oneerlijkheid van een beding. Dat komt omdat de regel is dat een beding in een contract in duidelijke taal moet zijn opgeschreven en geen twijfels mag oproepen.

3.

Online winkelen

In de EU worden steeds vaker online aankopen gedaan; ook op sites buiten de eigen landsgrenzen. Met de richtlijn "kopen op afstand" zijn een aantal rechten bij online aankopen geregeld zoals:

  • veertien dagen bedenktijd na een aankoop, en betere regels voor de restitutie van het aankoopbedrag
  • geen extra kosten bij aankopen met creditcard
  • verbeterde transparantie over de prijsopbouw
  • een verbod op vooraf aangevinkte vakjes met extra's
  • een verbod op "online valkuilen" waar gratis producten uiteindelijk helemaal niet gratis blijken te zijn
  • betere informatie over de compatibiliteit met hard- en software bij digitale content

4.

Eén betaalmarkt

In 2008 is er in de eurozone ook gestart met de introductie van één geïntegreerde Europese betaalmarkt: de Single Euro Payments Area (SEPA). Het streven was om per 1 februari 2014 alle landen in de eurozone hierin te laten werken, maar invoering vond uiteindelijk plaats op 1 augustus 2014. Op den duur zal dit worden uitgebreid naar de hele Europese Unie. Een direct gevolg is dat het onderscheid tussen nationale en internationale betalingen zal verdwijnen. Hierdoor wordt betalen over de nationale grens en binnen Europa makkelijker en goedkoper.

5.

Meer informatie

Delen

Terug naar boven