r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kamerleden mogen blijven lekken

vrijdag 17 maart 2006, 9:08

Tweede-Kamervoorzitter Weisglas wil een einde maken aan het door Kamerleden lekken van gevoelige informatie naar de pers. Om dit te bereiken wil hij de agenda van het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, niet meer ter inzage geven aan journalisten. Daarnaast wil Weisglas de notulen van de vergaderingen van het Presidium nog slechts in kleine kring verspreiden.

De Kamerleden die zitting hebben in het Presidium zijn tegen deze maatregelen om het lekken tegen te gaan. Zo vindt Jeroen Dijsselbloem (PvdA) "Verder dichttimmeren in een tijd waarin transparantie van instituties wordt nagestreefd" onwenselijk, en zo denken de meeste leden van het Presidium erover. Bovendien stuiten de voorgestelde maatregelen op praktische bezwaren, zoals het zonder toezicht kopiëren van de notulen.

Het uitlekken van vertrouwelijke informatie uit de Kamer komt vaak voor. Ook zaken die in het Presidium, het dagelijks bestuur van de Kamer, staan vaak al snel in de krant. Weisglas wil de genoemde maatregelen naar aanleiding van het uitlekken van de geheime besprekingen over een mogelijke salarisverhoging voor parlementariërs. Deze informatie veroorzaakte politiek gesteggel tussen de PvdA enerzijds en VVD en CDA anderzijds.

bron: de Volkskrant, 17 maart 2006, Het Financieele Dagblad, 16 maart 2006

Terug naar boven