r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE)

Logo ALDE
Bron: http://alde.eu/

De Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE) was tot juni 2019 de fractie van liberale en democratische stromingen in Europa, verenigd in de ALDE Partij. Zowel de VVD als D66 waren aangesloten bij de ALDE, evenals bijvoorbeeld de Belgische Open VLD, de Duitse Freie Demokratische Partei (FDP) en de Franse Mouvement Démocrate. De Belg Guy Verhofstadt was fractievoorzitter van de ALDE-groep in het Europees Parlement (EP). De Nederlander Hans van Baalen (VVD) was tot juli 2019 partijvoorzitter van de ALDE.

Op 12 juni 2019 werd na het aansluiten van het Franse La République En Marche de naam gewijzigd in Renew Europe.

Inhoud

U ziet nu de basisversie van de tekst
U ziet nu de uitgebreide versie van de tekst

1.

Positie

ALDE was in de Europese Verkiezigen van 2014 met 68 EP-leden uit 21 landen de vierde politieke fractie. De fractie stond voor een gezamenlijke Europese politiek, waarin persoonlijke vrijheden, tolerantie, respect voor diversiteit, vrij ondernemerschap, sociale solidariteit en zorg voor milieu kernwaarden zijn. ALDE steunde de hervorming van de instituties van de EU, om de Unie zo transparanter, slagvaardiger en democratischer te maken.

De ALDE-fractie was gelieerd aan de ALDE-partij.

2.

Fractievoorzitter

De Belg Guy Verhofstadt (1953) was de laatste voorzitter van de ALDE-groep in het Europees Parlement. Hij was sinds 2009 lid van het Europees Parlement. Verhofstadt was van 1999 tot 2008 premier van België. Hij staat bekend om zijn pro-Europese houding, en is voorstander van een sterkere rol voor de Europese Unie op het terrein van buitenlands beleid.

3.

Historische ontwikkeling

Tot juli 2004 waren de Europese liberaal-democraten verenigd in de fractie Europese Liberale en Democratische Partij (ELDR). In juni 2019 sloot La République En Marche zich aan bij de ALDE-fractie, en werd de naam gewijzigd in Renew Europe.

4.

Meer informatie

Terug naar boven