r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fractie Europese Volkspartij (EVP)

EVP-fractie 2010 logo

De EVP-fractie is de fractie van christendemocratische en aanverwante (conservatieve) stromingen in het Europees Parlement, waarvan de meeste partijen zijn aangesloten bij de EVP. Namens Nederland maken CDA, 50PLUS en ChristenUnie onderdeel uit van de EVP-fractie. De Duitser Manfred Weber is fractievoorzitter van de EVP in het Europees Parlement.

Met 182 leden afkomstig uit 26 lidstaten speelt de EVP een belangrijke rol in het Europese politieke landschap. De fractie is sinds 1999 de grootste fractie in het Europees Parlement. De EVP-fractie is gelieerd aan de EVP-partij.

De EVP gelooft in een Europa van waarden met een gemeenschappelijke markt, dat concurrerend is op wereldschaal en tegelijkertijd het welzijn van iedereen in de wereld bevordert. De partij gaat uit van het principe van duurzame ontwikkeling, streeft naar een consistent en effectief gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid. Andere prioriteiten zijn migratie, handel en werkgelegenheid.

  •  

1.

Historische ontwikkeling

De EVP-fractie is in 1953 opgericht onder de naam 'Christendemocratische fractie'. In 1979 werd de naam van de fractie veranderd in Europese Volkspartij. Tot 2009 heette de partij Europese Volkspartij en Europese Democraten (EVP/ED), maar de ED werd na de Europese verkiezingen van 2009 ontbonden. De Britse Conservatieven, tot dat moment lid van de ED, vormden met andere partijen de anti-federalistische fractie van Europese Conservatieven en Hervormers (ECR). De EVP ziet zichzelf als politieke erfgenaam van belangrijke Europese politici uit de jaren '50 als Robert Schuman en Konrad Adenauer.

 

2.

Nederlandse leden (6)

fotonaampartij
tomBERENDSENBerendsen, Drs. T.B.W.CDA
PetervanDALENDalen, Drs. P. vanCU
EstherdeLANGELange, E.M.R. deCDA
JeroenLENAERSLenaers MA, J.J.M.CDA
AntoniusMANDERSManders, Drs. A.J.M.50PLUS
AnnieSCHREIJERPIERIKSchreijer-Pierik, J.M.G.CDA

3.

Meer informatie

Terug naar boven