r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Balkenende maant collega's tot voorzichtigheid bij verkiezingscampagne

maandag 27 februari 2006, 11:55

Tijdens de ministerraad van afgelopen vrijdag heeft premier Balkenende zijn collega's gemaand voorzichtigheid te betrachten bij het voeren van campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen volgende week. Aanleiding was de uitglijder die minister van Financiën Zalm vorige week zondag maakte in het tv-programma Buitenhof.

Zalm had in Buitenhof gezegd dat verschillende gemeenten het eigenaarsdeel van de onroerend-zaakbelasting met meer dan de wettelijk toegestane twee procent hadden verhoogd. Volgens Zalm probeerden de gemeenten zo het gebruikersdeel van deze belasting te compenseren. Dit deel was juist door het kabinet in het kader van een algemene lastenverlichting afgeschaft. De VVD had daar al jaren voor gepleit.

In de loop van de daaropvolgende maandag bleek dat Zalm uitgegaan was van verkeerde gegevens, en dat er helemaal geen sprake was van 'onrechtmatige' verhogingen. Hem werd onder meer verweten op oneigenlijke gronden campagne voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen te voeren. Gemeenten waren woedend. De minister moest diep door het stof en bood 's avonds op de televisie bij een VVD-verkiezingsbijeenkomst zijn verontschuldigingen aan. Dinsdag deed de Tweede Kamer het nog eens dunnetjes over. Ook daar bood Zalm zijn excuses aan. De Tweede Kamer nam daar genoegen mee.

bron: anp

Terug naar boven