r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Cultuur en plezier

De Europese Unie reikt een aantal culturele prijzen uit met het doel om de verschillende culturen van Europa te stimuleren en in stand te houden. Zo worden er elk jaar twee steden tot culturele hoofdstad van het jaar uitgeroepen en zijn er prijzen voor muzikanten, films, literatuur, architectuur en cultureel erfgoed.

Naast het steunen van de verschillende culturen in Europa, is het ook een belangrijk doel om de culturen met elkaar in contact te brengen om het idee van het Europese burgerschap te bevorderen.

Inhoud

1.

Culturele hoofdstad

Ieder jaar wijst de Raad van de Europese Unie op aanbeveling van de Europese Commissie en in het licht van de mening van het Europees Parlement twee steden aan als culturele hoofdstad van de EU. Alle Europese landen leveren om de beurt een culturele hoofdstad; Nederland was in 2018 aan de beurt: Leeuwarden was toen de culturele hoofdstad (daarvoor was dat in 2001 Rotterdam).

In verband met de coronapandemie is het schema voor culturele hoofdseteden aangepast:

 

Jaar

Stad (land)

2020, tot en met april 2021

Rijeka (Kroatiė)

Galway (Ierland)

2021

 

2022

Kaunas (Litouwen)

Esch (Luxemburg)

Novi Sad (Serviė)

2023

Veszprém (Hongarije)

Timișoara (Roemeniė)

Elefsina (Griekenland)

2024

Tartu (Estland)

Bad Ischl (Oostenrijk)

Bodo (Noorwegen)

Het idee van de Europese culturele hoofdsteden is het benadrukken van de rijkheid en diversiteit van Europese culturen, het vieren van Europese banden, het met elkaar in contact brengen van verschillende Europese landen en daardoor een begrip en idee van Europees burgerschap creėren. Steden krijgen internationale aandacht als zij Europese culturele hoofdstad zijn. Ook profiteert de stedelijke cultuur, verbetert het aanzien van de stad bij de eigen inwoners en neemt het toerisme toe.

Wanneer culturele hoofdsteden een buitengewoon waardevolle prestatie hebben neergezet, kunnen ze daarvoor beloond worden door de Europese Commissie. Zo mochten de culturele hoofdsteden van 2013 (Marseille en Kosice) in het najaar van 2012 een prijs van 1,5 miljoen euro in ontvangst nemen voor het rijke culturele programma dat ze hadden opgezet.

2.

Muziek, film en literatuur

De Europese Commissie werkt samen met de Europese Radio-unie (ERU) aan de promotie van Europese popmuzikanten door jaarlijks tijdens Eurosonic in Groningen 'European Border Breaker Awards' uit te reiken aan tien beginnende muzikanten die veel touren in het buitenland en goed verkopen over de grens.

Ook ondersteunt de Europese Commissie de Europese filmindustrie. Dit doet zij door middel van stimulerend beleid en subsidies. Het Europees Parlement reikt jaarlijks, samen met de European Film Academy en in samenwerking met de Europese Commissie en Europa Cinemas, de LUX – European Audience Filmprijs uit voor het beste wat de Europese cinema te bieden heeft.

De Europese Unie Prijs voor Literatuur wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan opkomende auteurs van fictie. Alle deelnemende landen aan het EU Cultuurprogramma hebben een nationale jury die nominaties voor dat land bekend maakt.

3.

Cultureel erfgoed en architectuur

De EU reikt ook prijzen uit voor de beste prestaties voor het behoud en de zichtbaarheid van het culturele erfgoed. Dit zijn de NOSTRA Awards. Jaarlijks winnen zo'n dertig projecten de prijs. Van deze dertig worden zeven projecten als 'buitengewoon' aangemerkt. Deze zeven krijgen een prijs van €10.000,-.

Elke twee jaar wordt er door de EU in samenwerking met de Mies van der Rohe-stichting een architectuurprijs uitgereikt, de European Union Prize for Contemporary Architecture. Ook is er een architect die een speciale vermelding krijgt. De EU reikt deze prijs uit om naar voren te brengen dat moderne architectuur van sociaal en cultureel belang is voor de Europese steden. De prijs bestaat uit €60.000,-. Een speciale vermelding levert de architect €20.000,- op.

4.

Meer informatie

Terug naar boven