r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Publieke tribune Tweede Kamer niet achter glas

donderdag 20 oktober 2005, 10:07

Er komt geen glazen wand tussen de publieke tribune en de grote zaal in de Tweede Kamer, aldus de woordvoerder van Kamervoorzitter Weisglas. Weisglas heeft verschillende instanties om advies gevraagd, waaronder de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) en de veiligheidsdienst van de Kamer. Een glazen wand wordt een buitensporige maatregel gevonden.

Eerder dit jaar sprong een 'dwaze vader' van de publieke tribune de vergaderzaal in. Hij vroeg daarmee aandacht voor een betere omgangsregeling voor gescheiden vaders met hun kinderen. Dit was voor Weisglas aanleiding om de mogelijkheden voor een glazen wand te onderzoeken.

De glazen wand komt er niet, maar er zijn tal van andere maatregelen getroffen om de veiligheid van het Kamergebouw te vergroten. Zo is de toegangscontrole verscherpt door detectiepoortjes te plaatsen. Verder zijn veel gangen en zalen sindsdien alleen toegankelijk voor bezitters van pasjes die alleen aan politici, journalisten en ambtenaren worden verstrekt. De bedreigde Kamerleden Ayaan Hirsi Ali en Geert Wilders worden ook in het gebouw door lijfwachten begeleid.

bron: Volkskrant 19 oktober 2005

Terug naar boven