r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Prinsjesdagstukken dag later naar Kamerleden en media

vrijdag 26 augustus 2005, 13:28

De Troonrede en de begrotingsstukken gaan dit jaar niet de vrijdag voor Prinsjesdag naar de Tweede-Kamerleden en de media, maar pas zaterdag. Dat hebben premier Balkenende en Tweede-Kamervoorzitter Weisglas in onderling overleg afgesproken. Vanzelfsprekend blijft het embargo tot Prinsjesdag bestaan. Dat wil zeggen dat de stukken alleen gebruikt mogen worden ter voorbereiding van Prinsjesdag, maar dat er niet uit mag worden gepubliceerd.

Vorig jaar ontstond rumoer toen het RTL-nieuws al ruim voor Prinsjesdag uit de begrotingsstukken citeerde. Hoewel RTL-nieuws de stukken buiten de embargoregeling om hadden verkregen, zij hadden de hand weten te leggen op een concept-versie van de miljoenennota, reageerde de Rijksvoorlichtingsdienst furieus.

Aanvankelijk was het dan ook de bedoeling dit jaar de stukken pas op maandag voor Prinsjesdag onder embargo rond te delen. Maar daar stak de Tweede-Kamervoorzitter een stokje voor. Hij vond dat de Kamerleden dan te weinig tijd zouden hebben om zich goed voor te bereiden op de algemene politieke beschouwingen, die de dag na Prinsjesdag beginnen.

bron: anp

 

verwant nieuws

Delen

Terug naar boven