r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Premier Balkenende neemt voorschot op Troonrede

donderdag 25 augustus 2005, 11:39

Premier Balkenende heeft gisteravond de hoofdlijnen van de Miljoenennota voor komend jaar bekendgemaakt. Nadat de ministerraad gisteren daarover een akkoord had bereikt, meldde hij dat de meeste huishoudens er in 2006 op vooruit zullen gaan. Er komt 2,5 mld euro beschikbaar voor lastenverlichting.

Het is opmerkelijk dat Balkenende zich over de begroting 2006 uitlaat. Tot voor kort was het de Koningin die op Prinsjesdag met het voorlezen van de Troonrede namens de regering de plannen voor het komend jaar bekend maakte. Daarna pas werd de Miljoenennota openbaar.

Wel lekte gewoonlijk het één en ander uit, met als hoogtepunt een versie van een (concept-) miljoenennota vorig jaar. Het RTL-nieuws had daar buiten het embargo om de beschikking over weten te krijgen en citeerde daar al ruim voor Prinsjesdag uit. Politiek Den Haag zat daar behoorlijk mee in zijn maag.

De belangrijkste punten die Balkenende noemde waren

  • extra geld voor kinderopvang
  • verlaging van de zorgpremie voor gepensioneerden, vutters en kleine zelfstandigen
  • verhoging van de heffingskorting.

Vooral gezinnen met kinderen gaan erop vooruit omdat, zoals al eerder bekend was, het lesgeld wordt afgeschaft. Ondanks de lastenverlichting blijft het financieringstekort met 1,8 procent binnen de perken.

bron: pdc, anp


meer over

Terug naar boven