r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Wetsvoorstel vervanging zieke of zwangere volksvertegenwoordigers

maandag 27 juni 2005, 12:30

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met indiening van het wetsvoorstel over tijdelijke vervanging van zwangere en zieke volksvertegenwoordigers (Eerste- en Tweede-Kamerleden, Statenleden en raadsleden). Met het voorstel wordt uitwerking gegeven aan een grondwetsherziening, die dit jaar tot stand kwam.

Het voorstel van minister Pechtold biedt de mogelijkheid tot vervanging, maar niet een plicht. Over een verzoek tot vervanging beslist de Kamervoorzitter, dan wel de Commissaris van de Koningin of de burgemeester. Er is een verklaring van een arts of verloskundige nodig. Na afloop van de vervangingstermijn keert het lid dat zich liet vervangen automatisch terug.

Op de vervangingsregeling is jarenlang aangedrongen, omdat vooral vrouwen door het ontbreken ervan worden belemmerd in de mogelijkheid om volksvertegenwoordiger te worden. In 1996 kreeg een voorstel tot grondwetsherziening in tweede lezing echter geen tweederde meerderheid. Minister De Graaf wist dit jaar wel de grondwetsherziening te realiseren die tijdelijke vervanging mogelijk maakt.

bron: persbericht ministerraad, 24 juni 2005

 

Delen

Terug naar boven