r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

GroenLinks verbindt 'ja' voor EU-grondwet aan schone lucht

vrijdag 6 mei 2005

GroenLinks gaat 'ja'-campagne voeren voor de Europese Grondwet onder de slogan "Verbeter Europa, begin met een ja!". Tweede-Kamerfractievoorzitter Femke Halsema en europarlementariër Kathalijne Buitenweg gaven hiervoor gisteren het startsein in Amsterdam.

Halsema en Buitenweg koppelen de 'ja'-campagne aan een lobby voor een Europees Pact voor de Luchtkwaliteit. GroenLinks constateert dat luchtvervuiling een grensoverschrijdend probleem is, dat op Europees niveau meer aandacht vergt. Het Pact voor Luchtkwaliteit moet een fonds instellen waarmee landen projecten tegen luchtvervuiling kunnen financieren. Als landen niet voldoen aan smog-normen, moeten zij boetes in het fonds storten. De uitvoering zou berusten bij de Europese Commissie in Brussel.

GroenLinks wijst erop dat de Europese Grondwet een passage bevat die burgers bescherming tegen milieuvervuiling garandeert. Halsema en Buitenweg willen bovendien voorkomen dat de Nederlandse regering geheime onderhandelingen gaat voeren over versoepeling van smog-normen, en zien zich gesteund door bepalingen in de Europese Grondwet inzake openbaarheid van vergaderingen.

Bron: GroenLinks, 5 mei 2005

 

Terug naar boven