r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

PvdA'er Depla wil openbaarheid neveninkomsten

maandag 11 april 2005, 9:18

PvdA-Tweede-Kamerlid Staf Depla vindt dat Tweede-Kamerleden hun neveninkomsten openbaar moeten maken. Hij zegt dat in reactie op publicaties door de GPD-bladen over de bijverdiensten van Kamerleden. Eerder drong de Kamer zelf aan op openbaarheid van neveninkomsten van Commissarissen van de Koningin.

Ongeveer eenderde van alle leden heeft een betaalde bijbaan. Zeven leden verdienen daarmee meer dan € 12.000. Tweede-Kamerleden mogen bijverdienen naast hun Kamerlidmaatschap. Zodra de neveninkomsten meer dan 14 procent van de schadeloosstelling bedragen, wordt de helft van het meerdere gekort op de schadeloosstelling. De korting op de schadeloosstelling mag echter niet meer dan 35 procent van de schadeloosstelling bedragen.

De nevenfuncties van Kamerleden worden sinds het midden van de jaren zeventig openbaar gemaakt. Overigens was in het verleden het Tweede-Kamerlidmaatschap zelf vaak een nevenfunctie. Zo combineerde Geertsema tot 1971 het fractievoorzitterschap van de VVD met het burgemeesterschap van Wassenaar.

bronnen: Trouw, PDC

 

weetje

meer over

Terug naar boven