r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ondanks kritiek Raad van State nieuw kiesstelsel ongewijzigd naar Kamer

maandag 31 januari 2005, 8:31

Het wetsvoorstel over het nieuw kiesstelsel is door minister De Graaf naar de Tweede Kamer verzonden. De plannen voor een stelsel met twee stemmen per kiezer zijn al lange tijd bekend. Het kabinet heeft geen reden gezien om die wijzigen, hoewel de Raad van State kritisch is.

De Raad van State erkent de noodzaak van versterking van de democratie, maar vindt dat er eenvoudiger manieren zijn om dat te bereiken dan een nieuw stelsel. Zo zou kunnen worden gedacht aan verlaging (of afschaffing) van de voorkeursdrempel. De minister wijst dat af, omdat kandidaten van een partij dan onderling campagne tegen elkaar moet gaan voeren.

Er komen in het nieuwe stelsel maximaal 75 via regio's gekozen Kamerleden. Zij worden via twintig districten gekozen. Een regionale kandidaat is gekozen in de regio als meer dan vijftig procent van de landelijke kiesdrempel is behaald. Regionale gekozen kandidaten gaan voor landelijk verkozen kandidaten. Kandidaten kunnen tegelijkertijd op de regionale en de landelijke kandidatenlijst staan.

bron: www.regering.nl

 

meer over

Terug naar boven