r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Radongas in woningen verhoogt kans longkanker bij rokers

vrijdag 24 december 2004

Jaarlijks sterven ongeveer 20.000 mensen in de Europese Unie aan longkanker, als gevolg van blootstelling aan radongas in woningen. Met name rokers lopen een verhoogd risico. Ten opzichte van niet-rokers is de kans op longkanker door radongas bij rokers 25 keer zo hoog. Uiteindelijk is radongas verantwoordelijk voor 9 procent van alle overlijden door longkanker in de EU. Dit blijkt uit een wetenschappelijke studie door het British Medical Journal.

Radon is een kleur- en reukloos, lichtradioactief gas dat voorkomt in klei- en lössbodems. Het is hierdoor automatisch een bestanddeel van veel bouwstoffen, onder meer van kiezelbeton waarmee veel nieuwbouwhuizen zijn gebouwd. In de buitenlucht vervliegt radongas snel, maar in goed geïsoleerde woningen kunnen radongasconcentraties zich snel ophopen - zeker als de huizen relatief klein zijn.

Het ministerie van VROM is inmiddels gestart met de campagne "Gezond Ventileren". Regelmatig het huis luchten helpt namelijk om het radongas af te voeren. Aannemers kunnen tegen geringe meerkosten de kans op hoge concentraties radongas verminderen, bijvoorbeeld door de installatie van ventilatiesystemen in de kelder of door aanleg van membranen op het vloeroppervlak.

Bron: Persbericht Europese Unie, 23 december 2004

 

Terug naar boven