r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eerste Kamer wellicht weer spelbreker bij bestuurlijke vernieuwing

dinsdag 16 november 2004, 13:31

De PvdA-fractie in de Eerste Kamer heeft vandaag gezinspeeld op het mogelijk blokkeren van de invoering van de gekozen burgemeester. Fractievoorzitter Noten speculeerde namelijk vandaag tegen de daarvoor noodzakelijke grondwetswijziging te stemmen. Vanwege het vereiste van tweederde meerderheid is hiervoor ook de steun van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer nodig. Onlangs nam de Tweede Kamer in tweede lezing de wijziging aan.

Noten kondigde aan al visioenen te zien van een kabinet-Balkenende II dat in het voorjaar 2005 valt. Zijn bezwaar tegen de gekozen burgemeester is dat het een oplossing biedt voor bestuurlijke problemen van een halve eeuw geleden. Maar, zo zei hij verder, hij zou liever zien dat het kabinet zou vallen over 'iets dat de moeite waard is'.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een kabinet in de Eerste Kamer zou struikelen over een grondwetswijziging ten behoeve van bestuurlijke vernieuwing. In 1999 blokkeerde Hans Wiegel in de zogenaamde Nacht van Wiegel de invoering van het correctief referendum, en bood het kabinet-Kok II zijn ontslag aan. Weliswaar werd de breuk gelijmd, maar een correctief referendum is er niet gekomen.

bron: anp


verwant nieuws

meer over

achtergronden

Delen

Terug naar boven