r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Van Agt verbreekt banden met Burke stichting; Spruyt niet met Wilders in zee

maandag 8 november 2004, 10:08

Gisteren heeft ex-premier van Agt in het tv-programma Buitenhof aangekondigd zijn banden met de conservatieve Edmond Burke Stichting te zullen verbreken. Vrijdag al hadden Hans Hillen en Eimert van Middelkoop, beiden ook gelieerd aan de Burke-stichting, laten weten niets meer met de stichting te willen hebben maken.

De directeur van de Burke stichting, Bart Jan Spruyt, zou samen met Geert Wilders een nieuwe conservatieve partij willen oprichten. Van Agt noemde Wilders gisteren 'reactionair, xenofoob en al te militant'. Een nieuwe conservatieve partij volgens het concept van Wilders heeft 'weinig goeds van zin' aldus Van Agt.

Vandaag weersprak Spruyt dat hij als directeur van de stichting een rol in de partij van Wilders zou willen spelen. Mocht hij toch met Wilders in zee gaan, dan stapt hij als directeur van de stichting op. Spruyt had alleen willen laten zien dat Wilders en hij 'schouder aan schouder' staan in hun opvattingen. Hij betreurt dat prominente politici uit het 'comité van aanbeveling' van de stichting zijn gestapt.

Trouw berichtte vanmorgen dat Spruyt een programma heeft geschreven voor een liberaal-conservatieve partij. Dit programma heeft hij aan Wilders voorgelegd die er mee kon instemmen. Enkele punten uit het programma:

  • moslims uitsluiten van grondwettelijke burgerrechten zoals de vrijheid van onderwijs en vereniging
  • sluiting van grenzen voor immigranten als wapen tegen de islamisering
  • elke immigrant wiens inburgering mislukt, moet het land uit onder het motto: 'je past je aan of je hoepelt op'
  • invoering districtenstelsel en referenda
  • verlaging minimumloon
  • lagere belastingen om het aantal vermogende particulieren te laten groeien, waarmee de verpaupering van Nederland wordt tegengegaan.

Overigens doet Wilders het in de peilingen goed sinds de moord op Theo van Gogh. De politieke barometer van het tv-programma Nova komt op zeven zetels. Maurice de Hond, die in opdracht van het NOS-journaal peilde, kwam zelfs op 18 zetels, waarmee Wilders meer zetels zou halen dan de VVD. Die bleef volgens De Hond steken op 17 zetels.

bron: anp, trouw, buitenhof


verwant nieuws

achtergronden

externe links

Delen

Terug naar boven