r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Hoogleraar waarschuwt voor gevolgen grootschalig gebruik giftig cement

donderdag 16 oktober 2003

De afgelopen jaren zijn duizenden woningen, kantoorpanden en wegen aangelegd met cement die stoffen bevat als arsenicum, dioxine, PCB's, chroom en koper. Het giftige cement levert gezondheidsrisico's op voor mensen die ermee werken. Ook de gevolgen voor het milieu kunnen op termijn aanzienlijk zijn. Deze waarschuwing komt van hoogleraar milieukunde Lucas Reijnders en de chemicus Atie Verschoor.

De cementindustrie reageert laconiek. In meer dan de helft van alle mortel zijn toxische stoffen verwerkt. De verwerking van afvalstoffen in cement is een gangbare praktijk, ook in de landen om ons heen. Het ministerie van VROM laat regelmatig onderzoek doen naar cement door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De bevindingen van het RIVM zijn volgens het ministerie 'niet alarmerend'.

De twee wetenschappers dringen echter aan op strengere regelgeving. Met name het gebruik van vliegas uit kolencentrales voor de aanmaak van cement zou schadelijk zijn, omdat hierin radioactief radongas verwerkt is. Radon zorgt jaarlijks naar schatting voor 800 gevallen van longkanker, waarvan 70 procent zou komen door bouwactiviteiten. Met name bij sloopwerk of boorwerkzaamheden zouden schadelijke stoffen vrijkomen in stofvorm.

Bron: De Gelderlander, 15 oktober 2003

 

Delen

Terug naar boven