r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Vaticaanstad

De staat Vaticaanstad is een onafhankelijke stadstaat gelegen in, en geheel omsloten door, de Italiaanse hoofdstad Rome. Het is de kleinste onafhankelijke staat in de wereld. De ongeveer 1.000 inwoners, voornamelijk geestelijken. Sinds de terugkeer van de Heilige Stoel uit Avignon in 1377 is het de thuisbasis van de Rooms-katholieke kerk. Vaticaanstad zoals we het nu kennen is ontstaan in 1929. De leider van de Katholieke kerk, de Paus, is het staatshoofd van Vaticaanstad. De Paus wordt gekozen door de vergadering van bisschoppen en kardinalen, het conclaaf. Dit maakt maakt Vaticaanstad een zeldzame vorm van gekozen monarchie. Sinds 2013 is Paus Franciscus, de voormalige bisschop van Buenos Aires, Argentinië, de geestelijk leider van de katholieke kerk.

Vaticaanstad wordt bestuurd door een bestuursdienst die onafhankelijk is van het bestuur van de kerk. Wetten worden gemaakt door de Pauselijke Commissie voor de staat Vaticaanstad. Deze bestaat uit een president en vijf kardinalen. Er is ook een afzonderlijke rechtsprekende macht voor civiele en strafzaken. Er is een eigen radiostation, website, tv-zender en krant, L'Osservatore Romano.

Vaticaanstad is geen lid van de Verenigde Naties. De Heilige Stoel heeft wel een waarnemende zetel. De staat Vaticaanstad evenmin lid van de Europese Unie maar gebruikt wel de euro als betaalmiddel, Uiteraard met afbeelding van de Paus. Vaticaanstad voorziet in zijn inkomen door verkoop van souvenirs, publicaties en museumtoegang. In Vaticaanstad bevinden zich toeristische trekpleisters als de Sixtijnse Kapel, de Sint Pieter Basiliek en het plein ervoor en andere Vaticaan musea. Ook kerken en andere gebouwen buiten de stadstaat worden als bezit van Vaticaanstad gezien.

Delen

Inhoud

1.

Kerngegevens

hoofdstad

het Vaticaan

staatshoofd

Paus Fransciscus (vanaf 13 maart 2013)

regeringsleider

Staatssecretaris Kardinaal Pietro Parolin (vanaf 15 oktober 2013)

2.

Bevolking

aantal inwoners

1.000

% van de bevolking jonger dan 15

NA

% van de bevolking van 15 t/m 24

NA

% van de bevolking van 25 t/m 54

NA

% van de bevolking van 55 t/m 64

NA

% van de bevolking ouder dan 65

NA

gemiddelde levensverwachting

3.

Economie

bruto binnenlands product

$?

bijdrage van landbouw aan bbp

bijdrage van industrie aan bbp

bijdrage van dienstensector aan bbp

werkloosheid

4.

Geografie

oppervlakte

0 km²

laagste punt

Saint Peter's Square 19 m

hoogste punt

Vatican Gardens (Vatican Hill) 78 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: Inno e Marcia Pontificale

Delen

Terug naar boven