r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rusland

Qua oppervlakte is Rusland met ruim 17 miljoen vierkante kilometer het grootste land ter wereld. Het land beslaat een groot deel van Azië en kent een kleiner Europees deel. Met 142 miljoen inwoners blijft Rusland qua inwonertal evenwel achter bij China, de VS en India.

Historische ontwikkeling

In de prehistorie was het zuiden van Rusland bewoond door Nomaden. De voorouders van de moderne Russen waren Slavische stammen. In de loop van de tijd breidden ze uit naar het oosten. In de 9e eeuw brak een tijdperk aan dat wel het Kievse Rijk werd genoemd. Dat rijk werd in de 10e en 11e eeuw het meest welvarende gebied van Europa. In die tijd werd ook het orthodoxe Christendom opgenomen in de cultuur. Later werd het Kievse Rijk echter onder de voet gelopen door de Mongolen.

Uiteindelijk lukte het verschillende staten in West-Rusland om in 1308 de Mongolen te verslaan. In 1547 werd de eerste tsaar van Rusland officieel gekroond. Vanaf 1682 kwam Rusland onder de Romanov-dynastie. Deze periode van macht duurde tot begin 20e eeuw en in die tijd lukte het Rusland onder andere om Napoleon te verslaan.

In de 19e eeuw verslechterden de sociaaleconomische omstandigheden aanzienlijk. Dit leidde in 1905, na het verliezen van de oorlog tegen Japan, tot een eerste revolutiepoging. Na de Eerste Wereldoorlog kwam er in 1917 een reeks van nieuwe revoluties die tot de val leidde van de Russische monarchie.

Van Rusland naar Sovjet-Unie

In oktober 1917 volgde na een revolutie het communistische tijdperk aan onder leiding van Vladimir Lenin. De officiële naam van het land werd Unie van Socialistische Sovjet-Republieken (USSR), kortweg Sovjet-Unie.

Na de dood van Lenin in 1924 volgde Jozef Stalin hem op en werd de Sovjet-Unie een dictatuur. Onder zijn bewind maakte het land een hele snelle industrialisatie door die echter met veel mensenlevens werd betaald. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de Sovjet-Unie zeer zware verliezen leed, lukte het toch om een wereldmacht te worden. De Sovjet-Unie had inmiddels de Baltische staten geannexeerd en kreeg sterke invloed op de omringende (communistische) landen. Tijdens de Koude Oorlog was er sprake van een (kern)bewapeningswedloop met de Verenigde Staten.

Na Stalins dood in 1953 kwam Nikita Chroesjtsjov aan de macht die brak met het Stalinisme. Hij werd in 1964 opgevolgd door Leonid Brezjnev. Na enkele kortstondige leiderschappen trad in 1985 de hervormer Michail Gorbatsjov aan. Hij streefde naar meer openheid, maar probeerde wel de Sovjet-Unie als eenheid in stand te houden.

Van Sovjet-Unie naar Russische federatie

Een poging tot staatsgreep van communisten tegen Gorbatsjov in 1991 mislukte door toedoen van Boris Jeltsin, de eerste democratisch gekozen president van Rusland. Maar kort daarna viel de Sovjet-Unie uiteen. De Baltische staten herkregen hun zelfstandigheid en andere Sovjet-republieken, zoals Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan, verklaarden zich onafhankelijk.

De periode die daarop volgde was er een van grote sociale onrust. De economie stortte in en corruptie vierde hoogtij. Ook ontstonden er veel gewelddadige maffiabendes. In 2000 kwam Vladimir Poetin aan de macht. Hij werd erg populair door het stabiliseren van de economie en het beperken van de sociale onrust in Rusland.

Cultuur en sport

Rusland heeft een rijke culturele traditie, zowel op het gebied van muziek, literatuur als schilderkunst. Bekende componisten zijn Tsjajkovski, Borodin, Prokoviev, Stravinsky en Sjostakovitsj. Beroemde schrijvers waren Tolstoj, Dostojevski en Tsjechov. Een bekende schilder is Ilja Repin.

Rusland heeft vele successen behaald op sportgebied, zowel in teamsporten (ijshockey, handbal, volleybal en basketbal) als individueel. Van de bekende sporters kunnen worden genoemd de voetbalkeeper Jashin, de turnsters Larissa Latynina en Olga Korbut, de turner Boris Sjachlin, de schakers Karpov en Spasski, de hoogspringster Isibaeva, de tennisspeelster Safina, de voetballer Arsjavin en de wielrenners Berzin, Ekimov en Mentsjov.

Inhoud

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Moscow

staatshoofd

President Vladimir Vladimirovich PUTIN (since 7 May 2012)

regeringsleider

Premier Mikhail MISHUSTIN (since 16 January 2020)

2.

Bevolking

aantal inwoners

141.722.205

% van de bevolking jonger dan 15

17.24%

% van de bevolking van 15 t/m 24

9.54%

% van de bevolking van 25 t/m 54

43.38%

% van de bevolking van 55 t/m 64

14.31%

% van de bevolking ouder dan 65

15.53%

gemiddelde levensverwachting

71.9 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$4,016 biljoen

bijdrage van landbouw aan bbp

4.7%

bijdrage van industrie aan bbp

32.4%

bijdrage van dienstensector aan bbp

62.3%

werkloosheid

5.2%

4.

Geografie

oppervlakte

17.098.242 km²

laagste punt

Caspian Sea -28 m

hoogste punt

Gora El'brus (highest point in Europe) 5642 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: Hymn of the Russian Federation

Terug naar boven