r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Moldavië

De Republiek Moldavië is een Oost-Europees land dat officieel is ontstaan in 1991 na de val van de Sovjet-Unie. Het ligt tussen Roemenië en Oekraïne. Moldavië is één van de armste landen in Europa. Het overgrote deel van de bevolking van Moldavië bestaat uit Roemenen, maar er zijn Oekraïense en Russische minderheden.

Moldavië heeft zijn naam te danken aan het vorstendom Moldavië dat tussen de Karpaten en de Snjestr lag. Een tijd lang stond het onder Turkse invloed, tot in 1812 het Ottomaanse Rijk en het Russische Rijk een verdrag sloten, waarin werd bepaald dat Bessarabië en Moldavië onderdeel werden van het Russische Rijk. Dit ondanks de protesten uit Moldavië. In het begin behielden Moldavië en Bessarabië nog enige autonomie, maar in 1828 werd deze autonomie ontnomen en begon een proces van russificatie. In 1860 werd het zelfs verboden onderwijs te volgen in de Roemeense taal. Hierdoor konden maar 18% van de mannen en 4% van de vrouwen lezen in Moldavië.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog lukte het Bessarabië (waartoe Moldavië toen behoorde) om onafhankelijk te worden van het Russische Rijk. In 1941 tijdens de Tweede Wereldoorlog wist Rusland Besserabië weer te veroveren. Veel Bessarabiërs werden gedeporteerd naar Siberië of andere plekken in Rusland. De Russen kwamen daarvoor in de plaats en namen allerlei hoge functies in. Het communisme werd ingevoerd, waarmee de Moldavische Sovjetrepubliek werd geboren. Na de val van de Sovjet-Unie verklaarde Moldavië zich onafhankelijk. Na de onafhankelijkheid ontstond al gauw een conflict tussen de Moldavische regering en de deelrepubliek Transnistrië.

Transnistrië verklaarde zich in 1990 onafhankelijk en heeft sindsdien een eigen regering en staatshoofd. Het gebied wordt echter door geen enkel land ter wereld erkend als onafhankelijke staat. Een andere regio die ageerde tegen Moldavisch bewind was Gagaoezië. Deze regio kreeg in 1994 een autonome status binnen Moldavië.

Rond 2000 kwam opnieuw de Moldavische Communistische Partij aan het bewind. Deze partij heeft feitelijk een centrumrechtse koers en is pro-Europees. Toen in 2007 Roemenië lid werd van de EU, vroegen 800.000 Roemenen uit de republiek Moldavië de Roemeense nationaliteit aan. Op 13 november 2014 sloten Moldavië en de EU een associatieverdrag af.

Mihai Eminescu is de belangrijkste Moldavische poëet in de Roemeense taal. Op sportgbebied zijn vooral worstelen, voetbal en rugby populair.

Inhoud

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Chisinau

staatshoofd

President Igor Dodon (vanaf 23 december 2016)

regeringsleider

Premier Ion Chicu (vanaf 14 november 2019)

2.

Bevolking

aantal inwoners

3.364.496

% van de bevolking jonger dan 15

18.31%

% van de bevolking van 15 t/m 24

11.27%

% van de bevolking van 25 t/m 54

43.13%

% van de bevolking van 55 t/m 64

13.26%

% van de bevolking ouder dan 65

14.03%

gemiddelde levensverwachting

71.9 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$23,72 miljard

bijdrage van landbouw aan bbp

17.7%

bijdrage van industrie aan bbp

20.3%

bijdrage van dienstensector aan bbp

62%

werkloosheid

4.1%

4.

Geografie

oppervlakte

33.851 km²

laagste punt

Dniester (Nistru) 2 m

hoogste punt

Dealul Balanesti 430 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

Terug naar boven