r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Kazachstan

Kazachstan ligt in Azië ten zuiden van Rusland en ten oosten van de Oeral. Het land is in grootte het achtste land ter wereld en omvat onder meer het Aralmeer. Kazachstan werd heel lang bewoond door nomaden. Geschiedkundigen geloven dat op de steppen in het latere Kazachstan, voor het eerst paarden werden getemd. Pas in de dertiende eeuw werd het een administratief district van de Mongoolse staat. De bevolking bestaat uit Kazachen en diverse Turkse minderheden, zoals Oeigoeren en Oezbeken, en daarnaast Russen en Oekraïners.

In de 19e eeuw waren de meeste gebieden van het huidige Kazachstan onderdeel van het Rusische rijk. Na een korte periode van onafhankelijkheid viel Kazachstan in 1920 onder Russisch gezag en werd het onderdeel van de Sovjet Unie. In het begin van die periode leed de bevolking aan een hongersnood en nam de bevolking met 22% af door verhongering, geweld en massa-emigratie. Daarna nam de bevolking weer toe door immigratie vanuit andere landen binnen de Sovjet Unie.

Toen in 1990 de Sovjet Unie tegen zijn einde aanliep verklaarde Kazachtstan zichzelf, net als vele andere Sovjet-republieken, soeverein. In augustus 1991 werd Kazachstan als laatste Sovjetrepubliek officieel onafhankelijk. Sindsdien is in Kazachstan de markteconomie met enig succes ingevoerd. Sinds 2000 kent het land economische groei, wat ook te danken is aan hun grote olie-en gasreserves. In oktober 2014 sloten de EU en Kazachstan een samenwerkingsverdrag, voor het aanhalen van de relaties in handel en politiek.

De populairste sport in Kazachstan is rugby, maar ook hockey en wielrennen zijn populair. De bekendste Kazachstaanse wielrenner is Alexander Vinokourov. Hij werd derde in de Tour de France van 2003 en vijfde in 2006. In 2006 werd hij echter ook betrapt op doping en daarna enige tijd geschorst. Een andere sport waar Kazachstan om bekend staat, is boksen. Vroeger was de Medeobaan in Alma Ata (Almati) een belangrijkse schaatsbaan.

De Kazachstaanse cultuur wordt gekenmerkt door de verschillende invloeden van de oorspronkelijke nomadische cultuur, de introductie van de Islam in de achtste eeuw en de Russische kolonisatie in de twintigste eeuw.

Inhoud

1.

Kerngegevens

hoofdstad

Nur-Sultan

staatshoofd

President Kassym-Jomart TOKAYEV (since 20 March 2019)

regeringsleider

Prime Minister Askar MAMIN (since 25 February 2019)

2.

Bevolking

aantal inwoners

18.744.548

% van de bevolking jonger dan 15

26.09%

% van de bevolking van 15 t/m 24

13.55%

% van de bevolking van 25 t/m 54

42.32%

% van de bevolking van 55 t/m 64

10.14%

% van de bevolking ouder dan 65

7.9%

gemiddelde levensverwachting

71.4 jaar

3.

Economie

bruto binnenlands product

$478,6 miljard

bijdrage van landbouw aan bbp

4.7%

bijdrage van industrie aan bbp

34.1%

bijdrage van dienstensector aan bbp

61.2%

werkloosheid

5%

4.

Geografie

oppervlakte

2.724.900 km²

laagste punt

Vpadina Kaundy -132 m

hoogste punt

Khan Tangiri Shyngy (Pik Khan-Tengri) 6995 m

 
Bovenstaande gegevens zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het CIA World Factbook.

5.

Volkslied

Titel: Anthem of the Republic of Kazakhstan

Terug naar boven