r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Georgië

Georgië is een onafhankelijke republiek op de Kaukasus. Het land grenst in het noorden aan Rusland, in het westen aan de Zwarte Zee, in het zuiden aan Armenië en Turkije, en in het oosten aan Azerbeidzjan. Georgië ligt feitelijk in Azië, maar beschouwt zichzelf als een Europees land. Het is lid van de Raad van Europa en zoekt aansluiting bij de NAVO.

Georgië maakte lang (sinds 1804) deel uit van het Russische Rijk. Na een korte periode van onafhankelijkheid na de Russische revolutie (1918-1921) werd het land onderdeel van de Sovjet-Unie. In 1991 werd Georgië onafhankelijk, met als eerste president Gamsachoerdia. Die werd in 1995 na een staatsgreep afgezet door Sjevardnadze.

Een nieuwe volksopstand in 2003 bracht Michael Saakasjvili, getrouwd met de Nederlandse Sandra Roloefs aan de macht; hij werd in 2004 tot president gekozen en regeerde tot november 2013. Zijn opvolger, Giorgi Margvelasjvili, regeerde tot eind 2018 en werd toen opgevold door Salome Zoerabisvili.

In Georgië wonen enkele belangrijke minderheden (Azeri, Armeniërs, Abchazen en Russen). Van de Georgiërs zijn er velen geëmigreerd, zowel naar Rusland als naar Europa, de Verenigde Staten en Israël. Aan de grens liggen twee afvallige regio's, die zich bij Rusland willen aansluiten, te weten Zuid-Ossetië en Abchazië. Op 1 juli 2016 trad de associatieovereenkomst tussen de EU en Goergië in werking. In dit verdrag wordt expliciet aangegeven dat het akkoord ook geldt voor de afvallige regio's.

De economie van Georgië heeft lange tijd gedraaid op toerisme en landbouw (thee, tabak, citrusvruchten), maar heeft sinds de onafhankelijkheid verval doorgemaakt. Wel zijn er natuurlijke hulpbronnen zoals steenkool en waterkracht. Vanuit Azerbeidzjan is er sinds enige jaren een oliepijpleiding waarvan Georgië profiteert. Georgië probeert ook via de wintersport een stimulans aan de economie te geven.

Het land heeft een eigen folklore, waarvan onder meer muziek en dans belangrijke aspecten zijn. Er zijn verdere vele belangrijke bouwwerken (kloosters, kerken, kastelen). Bekende Georgische sporters zijn de voetballers Shota Arveladze en Kakha Kaladze. Op de Olympische Spelen van 2000, 2004 en 2008 wonnen Georgiërs goud bij het gewichtheffen, worstelen en judoën.

Terug naar boven