r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Noord-Amerikaanse Vrijhandelsassociatie (NAFTA)

Logo NAFTA

Deze vrijhandelszone waarvan Canada, Mexico en de Verenigde Staten lid zijn, is op 1 januari 1994 opgericht. De Noord-Amerikaanse Vrijhandelsassociatie (NAFTA) is de opvolger van de in 1989 opgerichte Amerikaans-Canadese Vrijhandelsovereenkomst.

In het kader van NAFTA hebben de drie lidstaten zich verplicht om onderlinge importtarieven te verlagen of zelfs af te schaffen, restricties op buitenlandse bezittingen en investeringen op te heffen en het intellectueel eigendomsrecht van producten uit de andere lidstaten te respecteren.

De oprichting van NAFTA verliep niet zonder slag of stoot. Zo bestond in de Verenigde Staten de angst dat veel bedrijven hun vestigingen zouden verplaatsen naar Mexico vanwege de lagere lonen, wat zou leiden tot een hoge werkloosheid in de Verenigde Staten. In Mexico was men bang dat Amerikaanse bedrijven de gehele Mexicaanse economie in handen zouden krijgen. De Amerikaanse president Donald Trump heeft zware kritiek geuit op NAFTA en is met Canada en Mexico aan het praten over een herziening.

Terug naar boven