r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Mercosur

Logo Mercosur

Dit economisch samenwerkingsverband waarin de Zuid-Amerikaanse landen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay zich hebben verenigd, is opgericht in 1991. Het doel van de organisatie is om vrije handel en vrij verkeer van goederen, personen en kapitaal te bevorderen. Op 31 juli 2012 is ook Venezuela officieel toegetreden en in 2015 volgde Bolivia.

Chili, Colombia, Ecuador, Peru, Suriname en Guyana zijn geassocieerde leden. Mexico en Nieuw-Zeeland zijn observerend lid.

Met circa 285 miljoen inwoners en een gezamenlijk BNP van meer dan 3.324 miljard dollar vormt Mercosur de vierde 'interne markt' ter wereld, na de EU, de VS en Japan. De handel tussen de Europese Unie en Mercosur is de afgelopen jaren snel in omvang toegenomen. In 2010 was de EU bijvoorbeeld de grootste investeerder in de landen van Mercosur. De EU heeft een programma voor samenwerking met Mercosur, dat onder meer voorziet in hulp op het gebied van technologie en landbouw.

In 2010 zijn de EU en Mercosur onderhandelingen begonnen over een handelsovereenkomst. In oktober 2012 vond de negende ronde hiervan plaats.

Net als de EU kent Mercosur een roulerend voorzitterschap voor een periode van zes maanden. Daarnaast bestaat Mercosur uit een Raad voor de Gemeenschappelijke Markt en, sinds 2007, een Parlement. Het parlement zetelt in Montevideo, de hoofdstad van Uruguay. De organisatie wordt bekostigd vanuit de deelnemende landen.

Terug naar boven