r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Ministers: problemen banken VS geen gevaar eurozone

maandag 13 maart 2023, 13:43
gewijzigd
Eurobiljetten

PARIJS (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De faillissementen van de Amerikaanse banken Silicon Valley Bank (SVB) en Signature Bank vormen geen gevaar voor Franse financiële instellingen, zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire. Ook de Europese Commissie en de Duitse financiële toezichthouder BaFin kwamen maandagochtend met vergelijkbare geruststellende boodschappen.

"Ik zie geen enkel risico op besmetting, dus we geven geen bijzondere waarschuwingen voor lokale geldschieters", aldus Le Maire. De minister zei dat de banken en het financiële systeem in Frankrijk "solide" zijn en dat ze goed in staat zijn om schokken te weerstaan.

Eurogroepvoorzitter Paschal Donohoe gaf aan dat de eurozone een "zeer beperkte" blootstelling heeft aan de gevolgen van de ineenstorting van de Amerikaanse banken. Hij wees op de zeer sterke regelgeving in Europa om dergelijke kwesties af te wikkelen.

De Nederlandsche Bank (DNB) gaf vrijdag al aan dat banken in ons land weerbaar zijn. De banken kunnen een schok als gevolg van sterk stijgende rentes goed opvangen, aldus DNB. "Ik heb daar niets aan toe te voegen", zei een woordvoerder van DNB maandag. Problemen in de Verenigde Staten bij SVB, deels het gevolg van hoge rentes, leidden vrijdag op de beurzen al tot zorgen over andere financieel dienstverleners. Maandag gingen de beurzen weer hard omlaag, met forse minnen voor financiële fondsen.

De Europese Commissie liet weten de situatie rond de banken te volgen en zei dat SVB maar een zeer kleine aanwezigheid heeft in de Europese Unie."We nemen kennis van het snelle en beslissende optreden van de Amerikaanse autoriteiten en wij zijn in contact met relevante toezichthouders", aldus een woordvoerder van de commissie. De Amerikaanse autoriteiten hebben ervoor gezorgd dat rekeninghouders van de banken toegang krijgen tot al hun tegoeden.

Ook de Italiaanse minister van Financiën Giancarlo Giorgetti heeft er vertrouwen in dat de Europese autoriteiten snel zullen ingrijpen om eventuele gevolgen te voorkomen. "We waarderen de snelheid waarmee de Amerikaanse autoriteiten hebben ingegrepen en we zijn ervan overtuigd dat de Europese autoriteiten, indien nodig, ook met dezelfde snelheid zullen ingrijpen", zegt de minister.

De Nederlandse minister van Financiën Sigrid Kaag heeft vooralsnog geen reactie gegeven op het bankendebacle.

Terug naar boven