r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Onderzoek naar nalatigheid ex-premier Italië bij corona-uitbraak

donderdag 2 maart 2023, 14:15
Giuseppe Conte, premier van Italië
Bron: The Council of the European Union

BERGAMO (ANP/RTR/DPA) - Drie jaar na het uitbreken van de coronapandemie is justitie in de Noord-Italiaanse stad Bergamo een onderzoek begonnen naar de toenmalige premier Giuseppe Conte. Hij wordt beschuldigd van nalatigheid in de beginfase van de pandemie in het voorjaar van 2020. Met betere voorzorgsmaatregelen en sneller ingrijpen hadden mogelijk duizenden sterfgevallen vermeden kunnen worden, zegt justitie. Ook tegen achttien andere politici en topfunctionarissen worden stappen ondernomen, zoals ex-minister van Volksgezondheid Roberto Speranza en de leider van de regio Lombardije.

Mensen zouden zijn overleden doordat er niet op tijd zogenoemde rode zones werden ingesteld. Dat zijn zwaar getroffen gebieden waar mensen niet in of uit mogen. Het gevaar van de pandemie werd onvoldoende ingeschat, wat dramatische gevolgen had.

Italië was een van de eerste Europese landen die te kampen hadden met het coronavirus. De regio Bergamo was in het begin de brandhaard. De beelden van vrachtwagens volgeladen met doodskisten gingen de wereld over. In totaal overleden in Italië 188.000 mensen.

Conte, nu oppositieleider, zegt destijds met de grootste inzet en verantwoordelijkheidsgevoel te hebben gehandeld "in een van de moeilijkste momenten die Italië ooit heeft meegemaakt."

Terug naar boven