r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Sunak: rol EU-hof blijft struikelblok voor nieuwe Brexitafspraken

woensdag 22 februari 2023, 15:43
Rishi Sunak
Bron: Flickr / HM Treasury

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Hoewel een doorbraak in de Brexitonderhandelingen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk volgens Britse media nabij is, zijn de discussies nog volop gaande volgens de Britse premier Rishi Sunak. Het belangrijkste struikelblok lijkt nu nog de rol van het Europees Gerechtshof, dat volgens de huidige afspraken het laatste woord heeft over het protocol in Noord-Ierland.

Sunak werd woensdag in het parlement bevraagd over de onderhandelingen met de EU, die de handel met Noord-Ierland moeten vlottrekken. Op dit moment is er een douanegrens tussen Noord-Ierland en de rest van het Verenigd Koninkrijk, zodat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open kan blijven. Sunak zei "te blijven vechten" voor een goed resultaat. Hij noemde drie prioriteiten tijdens de gesprekken: het verhelpen van praktische problemen, het beschermen van de status van Noord-Ierland binnen het VK en het "garanderen van de democratische soevereiniteit".

Met dat laatste bedoelt hij dat de Britten nu niet zelf beslissen over de handelsregels in Noord-Ierland, maar dat het EU-hof daar over gaat. De leider van de Noord-Ierse en pro-Britse partij DUP noemde de deal onacceptabel. "EU-wetten worden Noord-Ierland opgelegd zonder democratische controle of instemming". Sunak sloot zich aan bij die zorgen en zei dat daar een "democratisch gat" zit. "Dit is de kern van de problemen die moeten worden aangepakt." Daarvoor zou het verdrag tussen het VK en de EU moeten worden aangepast, iets waar Brussel altijd op tegen is geweest.

Terug naar boven