r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Zelenski bekritiseert Duitse aarzeling over leveren zware tanks

donderdag 19 januari 2023, 8:32
Valdis Dombrovskis in Kyiv city center.
Bron: European Commission

KIEV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft kritiek geuit op Duitsland over de aarzeling zware Duitse tanks te leveren voor de strijd tegen Rusland. Volgens de Oekraïense president Volodimir Zelenski is dat niet de "juiste strategie".

"Er zijn momenten waarop we niet moeten aarzelen", onafhankelijk van wat anderen doen, aldus Zelenski. Hij verwees daarbij naar mediaberichten dat Berlijn alleen moderne tanks wil sturen als de Verenigde Staten meedoen.

Duitsland staat steeds meer onder druk om de weg vrij te maken voor zijn geavanceerde Leopard-tanks. Andere Europese landen die Duitse Leopards hebben en ze naar Oekraïne willen sturen, zijn ook afhankelijk van goedkeuring door Berlijn.

Volgens Amerikaanse en Duitse media wil de Duitse bondskanselier Scholz, een sociaaldemocraat, alleen leveren als ook de Amerikanen ook over de brug komen met zware tanks. Maar de Verenigde Staten willen naar verluidt die koppeling niet maken. De Duitse tanks gelden als het meest geschikt voor de Oekraïense strijdkrachten en kunnen vanuit Europa ook het beste worden voorzien van munitie en reserve-onderdelen.

Terug naar boven